PENTAGON ODBIO PREDLOG: Ne sarađujemo sa Rusima!

Ilustracija

foto: Rojters

Pentagon je odbio predlog Rusije da od naredne nedelje pokrenu zajedničke vazdušne udare protiv džihadista u Siriji.

Vojne ruske i američke snage vodile su odvojene kampanje bombardovanja.

„Mi ne sarađujemo niti se koordinišemo sa Rusima u operacijama u Siriji“, rekao je novinarima portparol Pentagona mornarički kapetan Džef Dejvis, a preneo AFP.

„Imamo memorandum o uzajamnom razumevanju sa Ministarstvom odbrane Rusije koji treba da zaštiti bezbednost letova naših posada koje deluju u Siriji.

Do sada je memorandum bio efikasan i mi ga i dalje koristimo. Ne sarađujemo i ne usklađujemo svoje operacije sa Rusima.

Kako je rekao ministar odbrane SAD Ešton Karter, ruske operacije podržavaju i pomažu režim predsednika Sirije Bašara el Asada, koji doliva ulje na vatru.

Potpuno smo usredsređeni na slabljenje i uništenje ID.

Pored memoranduma, s Rusima delimo približne geografske koordinate u kojima snage koalicije mogu da vode operacije i savetujemo im da se uzdržavaju od tih teritorija. Do sada su oni to poštovali“, zaključio je predstavnik Pentagona.

Rusija je ranije predložila Amerikancima i koaliciji koju oni predvode da zajedno s ruskim snagama 25. maja započnu vazdušne napade u Siriji čija bi meta bili Nusra front i drugi pobunjenici koji ne poštuju primirje u toj zemlji.

Rojters je preneo izjavu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua koji je izneo predlog Moskve da ovim napadima budu obuhvaćeni konvoji sa naoružanjem, uključujući i one koji stizu u Siriju iz Turske.

Šojgu je naveo da je predlog urađen u koordinaciji sa sirijskom vladom i da je o njemu u jordanskoj prestonici Amanu razgovarano s američkim vojnim stručnjacima.

„Rusija zadržava pravo da jednostrano vrši udare na one pobunjenike u Siriji koji ne poštuju primirje“, kazao je Šojgu na sastanku u ministarstvu.

(B92, TANJUG, SPUTNJIK)

Share this post: