Pentagon u tajnosti razvija ubitačno sajber oružje

amerika-racunari-vojska-nadgledanje-spijunaza05-600x331

Glavne američke kompanije iz sektora odbrane takmiče se za dobijanje vojnog ugovora, vrednog gotovo pola milijarde dolara, za proizvodnju kompjuterskog koda i sajber oružja koje bi moglo da nanese povrede ljudima u stvarnom svetu.

Američke trupe mogle bi uskoro da bacaju takozvane „pametne bombe“, umesto tradicionalnih eksplozivnih naprava, koje bi mogle da navedu glavnu neprijateljsku infrastrukturu da se samouništi, i to uz gubitak ljudskih života, tvrdi „Nekstgov“, internet portal koji izveštava o tehnologijama koje koristi američka vlast.

Očekuje se da će kompjuterski kod koji može da ubije neprijatelja biti razvijen i upotrebljen u skoroj budućnosti.

Digitalno oružje koje je dizajnirano da ubije zabranjeno je doktrinom Pentagona u priručniku objavljenom u junu.

„Zakon o ratovanju“ u sajber operacijama

Međutim, u priručniku postoji posebni deo, „Sajber operacije“, koji objašnjava na koji se način „zakon o ratovanju“ primenjuje kada je reč o sajber operacijama.

To znači da će sajber napadi, baš kao i kada je reč o tradicionalnim bombama i naoružanju, biti dozvoljeni samo ukoliko imaju odgovarajući pravni osnov, sa ciljem da ne prekrše zabrane predviđene načelima „ius ad belum“ (latinski izraz za „pravo na ratovanje“) kada je reč o primeni sile.

To su, u suštini, ista pravila za napade u kojima se koriste tradicionalne bombe i meci.

– Sajber operacije mogu pod određenim okolnostima imati pravni osnov za upotrebu sile u okviru značenja Člana 2 Povelje Ujedinjenih nacija i običajnog međunarodnog prava – piše u priručniku koji je izdao Pentagon.

– Na primer, ako sajber operacije izazivaju efekte koji bi, da su izazvani fizičkim oružjem, bili tretirani kao primena sile pod „ius ad bellum“ kriterijumima, takve sajber operacije bile bi tretirane kao upotreba sile.

Prihvatljiva upotreba sajber oružja

Priručnik nastavlja da daje mračne primere onoga što može biti podvedeno pod prihvatljivu upotrebu sajber oružja: izazivanje topljenja jezgra nuklearnog reaktora, otvaranje brane iznad naseljenog mesta koje izaziva uništavanje, ili onesposobljavanje službi kontrola letenja, što bi rezultiralo rušenjem aviona.

Slično tome, sajber operacije koje mogu da obogalje vojni logistički sistem, a time i sposobnost vojske da izvodi vojne operacije, takođe bi mogle biti smatrane upotrebom sile pod „pravom na rat“.

Američka sajber komanda „Sajberkom“, odgovorna za razvoj smrtonosnog sajber oružja, namerava da objedini sve aktivnosti za podršku svojih misija, uključujući planiranje „sajber požara“, kao i procene „sajberspejs zajedničke municije“.

„Rajteon“, „Nortorp Gruman“ i „Lokid Martin“ – glavni proizvođači američkog odbrambenog naoružanja – nalaze se među kompanijama koje će se takmičiti za ugovor vredan 460 miliona dolara.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: