Plenković: NEPRAVDA PA TO TI JE!

Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da čin Slobodana Praljka, koji se ubio otrovom u sudnici u Hagu, govori o „dubokoj moralnoj nepravdi“.

[adsenseyu5]

Kako je rekao, nepravda je u Hagu naneta i šestorici osuđenih, ali i celom hrvatskom narodu.

Plenković je rekao da Hrvatska izražava nezadovoljstvo i žaljenje zbog presude, kojom su Jadranko Prlić i još petorica osuđeni na 111 godina zatvora, ali i kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio hrvatski vrh.

Prema nalazima veća, UZP je imao za cilj etničko čišćenje delova BiH i proterivanje muslimanskog stanovništva, a na čelu je bio prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman i njegovi saradnici.

„Na pogrešan način se aludira na ulogu Hrvatske u zločinima u ratu na teritoriji BiH. To je pogrešno, presuda se kosi sa činjenicama i istorijskom istinom“, rekao je Plenković na vanrednoj konferenciji.

[adsenseyu1]

Takođe, on je istakao i da u haškim presudama, uključujući i presudu Ratku Mladiću, nema slične odgovornosti srpskog državnog vrha i odgovornosti Slobodana Miloševića.

„Svi koji su tada živeli znaju na koji način je izvršena agresija i odakle je dolazila“, rekao je Plenković.

Kako je najavio, Vlada Hrvatske će razmotriti i političke i pravne mehanizme kako bi osporila određene navode u presudi i naveo da se presuda kosi sa „istorijskim činjenicama“. Plenković je najavio da će to pitanje biti podignuto i pred Savetom bezbednosti UN.

„BiH je bila ugrožena velikosrpskom agresijom. Hrvatska i BiH su imali potpisane sporazume kojima je dogovoreno korišćenje teritorije BiH za odbranu od srpskih oružanih snaga“, naveo je Plenković i rekao da je delovanje hrvatskih jedinica „sprečilo neke nove Srebrenice“.

[adsenseyu1]

 Plenković je rekao da je presuda za Hrvatsku „potpuno neprihvatljiva“.

Hrvatski premijer je na vanrednoj konferenciji izrazio saučešće porodici Slobodana Praljka i potvrdio da je on preminuo u bolnici, a zatim je Plenković izrazio saučešće „svim žrtvama ratova“.

Nešto ranije, iz Zagreba su stigle reakcije zvaničnika u kojima se izražava nezadovoljstvo i šok zbog presude i postupka Praljka, a predsedavajući Sabora Gordan Jandroković je naveo da su se „skoro svi“ poslanici izjasnili protiv presude i najavio reakciju države na nju.

(B92)[adsenseyu2]

Share this post: