Pobunjenici napuštaju Homs: Asadu se vraća „prestonica revolucije“

basar asad

Predstavnici sirijskog režima i pobunjenici postigli su sporazum o evakuaciji boraca sirijske opozicije iz poslednje četvrti pod njihovom kontrolom u centralnom gradu Homsu, izjavio je guverner provincije Homs Talal Barazi za AFP.

Svi pobunjenici napustiće četvrt Vaer u roku od dva meseca. Grupa od 200 do 300 naoružanih muškaraca otići će, kao prvi korak, u subotu – rekao je Barazi.

Kako je istakao, prva faza sporazuma trajaće nedelju dana, tokom koje će deo teškog i oružja srednjeg kalibra biti predat vlastima. Naposletku, oko 2.000 boraca napustiće Vaer, kao i neke porodice pobunjenika.

– Zauzvrat, režimske snage će okončati svoje vojne operacije u toj četvrti, koja je česta meta granatiranja, i ukinuti njenu opsadu.

Pošto evakuacija bude okončana, sirijska policija, ali ne i vojnici, ući će na to područje – dodao je Barazi.

Sporazum je postignut nakon sastanka između guvernera i predstavnika pobunjeničkih grupa u Vaeru, kao i predstavnika civilnog društva.

Delegacija Ujedinjenih nacija, kao i predstavnici specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Stafan de Mistura, takođe su prisustvovali sastanku.

Nije poznato da li su oni posredovali u pregovorima ili nadgledali implementaciju sporazuma, navela je francuska agencija.

Oko 75.000 ljudi trenutno živi u Vaeru, u odnosu na 300.000 koliko ih je bilo pre početka konflikta u Siriji u martu 2011. To je jedini deo Homsa koji je ostao pod kontrolom pobunjenika, nakon što se opozicione snage evakuisale iz starog grada u maju 2014.

Njihovo povlačenje usledilo je nakon dvogodišnje opsade i svakodnevnog granatiranja i borbi u kojima je razoren stari grad, nekad nazivan „prestonicom revolucije“. Sporazum koji je doveo do povlačenja pobunjenika nadgledale su UN.

(Tanjug)

Share this post: