Počela najveća vojna vežba Vojske Srbije „Morava 2016„

fото: vs.rs

fото: vs.rs

Na osnovu naređenja predsednika Republike i odobrenja ministra odbrane počela je velika komandno-taktička vežba snaga Vojske Srbije za reagovanje, pod nazivom „Morava 2016“.

U vežbi učestvuju različite jedinice, koje izvršavaju zadatke iz prve i treće misije – odbrana Srbije od napada, kao i pomoć civilnim vlastima u slučaju elementarnih nepogoda i kriznih situacija.

„Moravom 2014“ obuhvaćeni su operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponentne srpske vojske, a u planu je da učestvuje i određeni broj lica iz rezervnog sastava i jedinice radne obaveze.

Tokom višednevnih aktivnosti na teritoriji, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima proveravaće se sposobnosti snaga Vojske Srbije da planiraju i vode operacije odgovora na krizu u uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Najvećom vežbom od nastanka Vojske Srbije rukovodi zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, a učestvuju različite jedinice od taktičkog do strategijsko-operativnog nivoa.

Komande i jedinice će izvršavati zadatke iz prve i treće misije Vojske Srbije – odbrana Srbije od vojnog napada i pomoć civilnim vlastima u slučaju elementarnih nepogoda i drugih kriznih situacija.

Tokom ovih zadataka jedinice će se na terenu susretati s nizom problema, koje će komandiri i komandanti morati da rešavaju kako bi postigli zadate ciljeve.

Ovakvim aktivnostima se u praksi proveravaju organizacija, doktrinarna rešenja, načela upotrebe, taktike, tehnike i procedure komandi i jedinica Vojske Srbije.

General Draganić je aktivnostima rukovodio sa vežbovnog komandnog mesta Generalštaba u Jakovu, a vežbajuću komandu obišao je i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

(Vostok)

Share this post: