Podržimo ga: Ovaj DEČAK iz Bosne je nominovan za „dečijeg Nobela za mir“ – VIDEO

Kandidat

foto: Privatna arhiva

Učenik iz Bosanske Krupe je prva mlada osoba iz BiH, ali i regiona, koja je nominovana za Međunarodnu dečiju nagradu za mir koju još zovu i „dečijim Nobelom“.

Armin Marić se našao među 151 kandidatom iz celog sveta, i samo osam iz Evrope, koji su zbog rada na poboljšanju dečijih prava predloženi za nagradu koju je nekada dobila i Malala Jusufzai, pakistanska devojčica koju su upucali talibani i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

– Izuzetno sam ponosan na činjenicu da sam jedino dete iz Bosne i Hercegovine koje je uopšte ikada nominovano te verujem da će moj primer otvoriti vrata nominaciji i druge izuzetne dece naše zemlje ali i regiona. Nominacionu aplikaciju sam shvatio vrlo ozbiljno, te sam je sedmicama pripremao i usavršavao, dok nisam bio zadovoljan sa njenom konačnom verzijom od 17 stranica kucanog teksta, na engleskom jeziku – kaže Armin, koji ide u četvrti razred gimnazije u malom gradu na obalama reke Une, piše „Al Džazira„.

Ovaj srednjoškolac, koji svoje slobodno vreme posvećuje raznim projektima i aktivnostima, prethodnih godina postizao je brojne uspehe – između ostalog našao se na listi 100 najboljih učenika na svetu, a bio je i proglašen ‘ekološkim ambasadorom’, jednim od 33 u svetu, među nekoliko hiljada mladih koji su aplicirali.

Zato za Međunarodnu dečiju nagradu za mir, za koju ga je nominovala Mreža za izgradnju mira, čiji je dugogodišnji aktivista, kaže da je kruna njegovih dosadašnjih rezultata.

printskrin: Youtube/RTVUSK.ba

– U avgustu 2016. sam primljen u program Tunza Eco Generation. Od nekoliko hiljada aplikacija mladih iz čitavog sveta, proglašeno je samo 33 ambasadora, uključujući i mene. Kao rezultat uspešnog mandata proglašen sam jednim od najboljih ambasadora u svetu, ali i jedinim Evropskim ekološkim ambasadorom – objašnjava te dodaje kako je organizovao brojne ekološke radionice o aerozagađenju, recikliranju, energetskoj štednji, zdravstvenoj zaštiti te pisao o regionalnim ili lokalnim ekološkim problemima s kojima se trenutno susrećemo.

Kako kaže Armin, sada će se posvetiti nekim drugim projektima, dok očekuje prve vesti o odabiru finalna tri pobednika Međunarodne dečije nagrade za mir koji će se proglasiti 15. novembra. Pobednik će se izabrati na ceremoniji dodele nagrade 4. decembra u Hagu u Holandiji.

Međunarodnu dečiju mirovnu nagradu pokrenula je organizacija KidsRights tokom Svetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, pod vođstvom Mihaila Gorbačova, poslednjeg predsednika nekadašnjeg Sovjetskog saveza.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Share this post: