POGLAVAR RIMOKATOLIČKE CRKVE PAPA FRANJA stiže u Jasenovac!?

Poglavari

Poglavar Rimokatoličke crkve mogao bi pre Srbije da poseti i Hrvatsku, gde bi odao poštu žrtvama logora smrti Jasenovac.

Papa Franja time bi uvažio tihi zahtev Srpske pravoslavne crkve i ispunio važan preduslov za dolazak u Beograd.

Kako za “Novosti” objašnjavaju sagovornici bliski Srpskoj patrijaršiji i Vatikanu, Franjina poseta Hrvatskoj zavisi i od ishoda dijaloga mešovite komisije koja raspravlja o istorijskoj ulozi kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca.

Papin dolazak u Zagreb mogao bi da se tumači kao signal da će pitanje Stepinčeve kanonizacije biti završeno u skladu sa voljom ogromne većine hrvatskog naroda.

U prilog ovom scenariju mnogi u SPC navode i predstojeću posetu vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji sa papom neguje izuzetno bliske odnose.

Dolazak poglavara Carigradske patrijaršije u Jasenovac uzima se kao siguran znak da je stradanje srpskog naroda u NDH dobilo univerzalno priznanje i da bi i Franja vrlo brzo mogao da oda počast stradalima u zloglasnom logoru.

– Dolazak patrijarha Vartolomeja u Jasenovac istorijski je događaj za našu Crkvu – navode u SPC.

– Veoma je značajan dolazak i Efraima Zurofa iz izraelskog “Simon Vizental centra”.

Oni će, bez sumnje, poslati snažnu poruku o žrtvama ustaškog režima koja će neutralisati pokušaje njegove relativizacije.

Poglavar Rimokatoličke crkve, kako se nezvanično saznaje, mogao bi uskoro da dođe u Srbiju, ali tek pošto sa zvaničnim Beogradom budu dogovoreni svi detalji posete.

Papa Franja ima formalni poziv predsednika Tomislava Nikolića, ipak, tek u budućim razgovorima biće dogovoren program i mesto posete.

Zasada je poznato samo da Beograda nema u planu papinih aktivnosti za 2016. godinu.

Prema dobro obaveštenim izvorima “Novosti”, sa Svetom stolicom već je u načelu dogovoreno da bi za obe strane najprihvatljivije rešenje bilo da papa u Srbiju doputuje u državnu, a ne “pastirsku” posetu.

Srpska crkva se u načelu ne protivi ovoj mogućnosti, budući da bi susret sa patrijarhom Irinejem, inače prvi u istoriji, bio samo – prateći događaj u protokolu. Do ovog susreta najranije bi moglo da dođe polovinom sledeće godine.

– Srpska crkva u ovom slučaju ne bi bila papin domaćin, čime bi predupredila moguće optužbe da dovodi papu u Srbiju – kaže sagovornik “Novosti” blizak vrhu SPC.

– Ovo će, međutim, biti moguće samo u slučaju da Vatikan zadrži stav da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

VARTOLOMEJ U PETAK STIŽE U ZAGREB

PATRIJARH Vartolomej u petak stiže u Zagreb, gde će otvoriti Naučnu konferenciju koja će pod nazivom “Novomučenici: Poliperspektiva II” biti održana u Srpskoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković”.

Predviđeno je da Vartolomej sa arhijerejima i učesnicima konferencije poseti područje logora smrti Jasenovac i prisustvuje večernjoj službi u Hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki.

Centralni događaj posete biće liturgija koju će u nedelju predvoditi patrijarsi Vartolomej i Irinej u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

(Večernje novosti)

Share this post: