POGLEDAJTE SPEKTAJULARAN SNIMAK, KOLIKA SE ZAPRAVO SILA, SPREMA DA UDARI NA MOSUL! (VIDEO)

napad na Mosul

napad na Mosul

Snimak Ruptlija prikazuje vozila iračke vojske koja okružuju grad, dok neki od bagera i dalje kopaju rovove kako bi se pripremili za ono što će doći kao vrhunac operacije koja traje već nedelju dana.

Borci Islamske država se povlače iz grada pazeći da ništa vredno ne ostave, pa ne samo da ubijaju ljude i uništavaju spomenike, već i „odnose“ vladine zgrade, pale naftne bušotine, rafinerije i crpne stanice, dovodeći oslobođene krajeve oko Mosula do ivice ekološke katastrofe.

U nedelju, sedmog dana ofanzive, kurdske Pešmerge napredovale su prema Mosulu, a došli su 9 kilometara od periferije grada. U toku operacije, Kurdi su objavili da su preuzeli kontrolu nad „značajnim delom“ autoputa, blokirajući osam sela i ubivši na desetine boraca Islamske države.

U međuvremenu, iračka vojska uz podršku kurdskih snaga opkolila je grad u Bašika, u blizini vojne baze u kojoj turska vojska ima oko 2.000 „vojnih savetnika“, kao i 25 tenkova i 150 vojnika.

Uprkos ponovljenim upozorenjima iračke vlade da Turska povuče svoje snage, turska vojska je saopštila da je takođe učestvovala u napadu na Bašiku.

„Pešmerge su mobilisane za čišćenje Bašika regiona od džihadista ID-a.

Oni su zatražili pomoć naših vojnika iz baze Bašika i mi im pomažemo artiljerijskom vatrom“, izjavio je turski premijer Binali Jildirim.

U međuvremenu, u zapadnom Iraku, teroristi ID-a napali su grad Rutba, a napad je počeo sa tri udara samoubilačkim vozilima.

(RT)

Share this post: