Pokažite pravo lice: Novi nacrt rezolucije Rusije u UN, za borbu protiv terorizma

Prisluškuju me!

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da je Savetu bezbednosti UN prosledio novi nacrt rezolucije o usklađivanju napora u borbi protiv terorizma.

Čurkin je novinarima rekao da je dokument fokusiran na borbu protiv Islamske države s obzirom na terorističke napade u Parizu 13. novembra, preneo je Sputnjik.

Čurkin je rekao da se revidirani dokument fokusira na „potrebi da se ujedine napori“ u borbi protiv ID.

Ruski predlog uključuje i „koncept samoodbrane i član 51“ Povelje UN, ali i član o koordinaciji aktivnosti sa vladama zemalja u kojima se sprovode vojne operacije, prenosi Tass.

Prethodni ruski nacrt u septembru su odbacile neke članice Saveta bezbednosti, koje su bile protiv saradnje sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

Nova rezolucija je prosleđena posle razgovora s Francuskom, koja je, kako je rekao Čurkin, učvrstila njihovo mišljenje da je od suštinske važnosti fokusirati se posebno na borbu protiv Islamske države, preneo je AP.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je rekao da će njegova zemlja tražiti rezoluciju Saveta bezbadnosti i obećao da će napraviti koalciiju sposobnu da pobedi džihadiste.

Rusija razvija planove za zajedničke vojne operacije s Francuskom protiv Islamske države u Siriji, izjavio je portparol ruskog generalštaba Andrej Kartapolov.

(Beta/Tanjug)

Share this post: