POLNA BOLEST KOJA JE SVE ČEŠĆA: Ako se ne otkrije na vreme, može da izazove rak! (VIDEO)

kineski doktor pregled lekar bolnica

Sve ranije mladi stupaju u seksualne odnose, a priča o bezbedom seksualnom odnosu još je tabu tema kod nas.

Samim tim, sve su češće polno prenosive bolesti koje ako se na vreme ne uoče i neizleče, mogu da postanu ozbiljan problem.

Među najčešim polnim bolestima su kondilomi.

HPV je epidemija novog doba i sve češće oboljevaju mlade devojke i muškarci već od petnaeste godine. Problem je nezaštićen seksualan život.

“Sa nepunih 18 god sam primetila promene, bubuljice, mislila sam da to nije ništa strašno.

Odlučila sam da se javim ginekologu i da reši taj problem, rekao je da su bile polne bradavice, nije strašno, dao mi kremu, od te kreme sam dobila upalu, svrab, temperaturu, žarenje”, kaže naša sagovornica.

Posle višemesečne agonije promenila je lekara i došla do Igora Jeremića, koji joj je uradio kolposkopski pregled i utvrdio da ima kondilome i promene na grliću i da je pogrešno lečena.

“Jedan nezaštićen seksualni odnos je dovoljan za prenos HPV infekcije, u toku tog odnosa bez kondoma stvaraju se mikrotraume na genito-analnoj regiji i ulazi HPV virus i nastaju HP infekcije”, kaže dr Igor Jeremić.

Najbitnije je HPV infekciju otkriti u tom početnom, subpliničkom stadijumu, jer u 70% slučajeva postoji mešana HPV infekcija, sa nisko, visoko i srednje rizičnim virusima.

“To nam nameće obavezu da te kondilome dijagnostikujemo u najranijoj fazi kako bi obratili pažnju da nema viskokorizičnog HPV koji su izazivač kancera grlića materice.

Zabrinajvajuća je statistika, ja sam imao u poslednjih šest meseci 10 devojaka maloletnih koje su imale ne samo kondilome, već teške promene na grliću materice pa i predkanceroze i CIN 2 i CIN 3”, kaže doktor.

Najbitnije je da se uradi Papanikolau test i kolposkopski pregled. Onda počinje lečenje.

(B92)

Share this post: