Popović: Ne smemo da postanemo rezervna zemlja za izbeglice

nenad popovic snp konferencija skupstina

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović izjavio je danas da Srbija ne sme da dozvoli da postane rezervna zemlja za izbeglice.

On je podsetio da je Mađarska izgradila žičanu ogradu, a da zid tek počinje da podiže i da će uskoro tamo svako ko uđe bez dozvole ići u zatvor na tri do pet godina.

Popović je za „Politiku“ rekao da takav zakon već postoji u Bugarskoj, pa zato izbeglice tamo i ne idu.

– Time Orban štiti celu EU i Evropa ga prećutno podržava, uključujući i Nemački, jer Evropljani znaju da se od migranata ne brane u Briselu, Londonu, Parizu, nego tim zidom. Ne smemo dozvoliti da postanemo rezervna zemlja za izbeglice – rekao je Popović.

Popović takođe tvrdi da smo naivan čovek misli da Orban nema podršku Merkelove.

– On radi ono što EU hoće, a ne sme da kaže, a ona podržava to što se radi u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj. To su njoj bliske zemlje u kojima vladaju narodnjačke stranke, kao i u većini zemalja EU – objasnio je Popović.

On je podsetio da su „ministri spoljnih poslova EU iz narodnjačkih partija doneli odluku da šengenska granica treba da bude granica do koje migranti mogu da dopru“.

Popović je dodao i da su „premijeri višegradske četvorke odlučili da ne prihvate kvote za prijem izbeglica, već da na dobrovoljnoj osnovi prime onoliko koliko mogu“.

– Kad naselite bilo koju naciju druge kulture u EU, to je pre svega kulturološki problem za narod koji dolazi, jer je pitanje kako će da se uklopi, a problem je i za one koji tu žive.

izbeglice

To će verovatno rezultirati time da će, ako dođu stotine hiljada ljudi, živeti u svojim getima, što je i rekao češki predsednik Miloš Zeman – kaže Popović.

On je upitao i zar nije logično da, uz svo uvažavanje, izbeglice odu u komšijske zemlje iste veroispovesti.

– Ali, Saudijska Arabija gradi zid dužine hiljadu kilometara, iako religijska razlika ne postoji. Eto, čak je i za njih to kulturološki šok – smatra Popović.

Prema njegovim rečima, stav Srbije je evropski i državnički, Srbija je deo Evrope i treba da se ponaša u skladu s tim, a za sebe kaže da je evroskeptik koji je ironično dospeo u situaciju da brani politiku EU prema izbeglicama.

( Tanjug)

Share this post: