Pravoslavni vernici danas slave najsvetiju ikonu Gospoda Isusa Hrista!

Vera

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave prenošenje nerukotvorene ikone Isusa Hristosa, a to je bilo 944. godine kada je svečano prenesena u Carigrad i postavljena prvo u crkvu Presvete Bogorodice u Vlaherni, a zatim u crkvu Presvete Bogorodice Faroske.

U vreme kada je Isus propovedao Jevanđelje i isceljivao svaku bolest i svaki nedug na ljudima, u gradu Edesi, na obali Eufrata, živeo je knez Avgar koji je bio sav unakažen gubom.

On je čuo za Hrista, icelitelja od svake muke i bolesti, pa je poslao nekog životopisca Ananiju u Palestinu sa pismom Hristu, u kome je Avgar molio Gospoda da dođe u Edesu i da ga izleči od gube.

U slučaju da Isus ne može da dođe, knez je naredio Ananiji da naslika njegov lik pa da mu ga donese, verujući da će mu taj lik povratiti zdravlje.

Pošto se približavalo vreme Njegovog stradanja Isus je odgovorio da ne može da dođe, ali je uzeo parče ubrusa i njime obrisao svoje lice.

Njegov lik se savršeno preslikao na ubrus.

Taj ubrus je dao Ananji sa porukom da će se knez od njega isceliti, ali ne sasvim, zbog čega će mu on kasnije poslati poslanika koji će učiniti da njegova bolest potpuno nestane.

Kada je primio taj ubrus knez Avgar je počeo da ga celiva i guba je potpuno spala sa njegovog tela, mada se jedan mali deo zadržao na njegovom licu.

Kasnije je apostol Tadej propovedajući Jevanđelje došao ka Avgaru, iscelio ga u potpunosti i krstio.

Tada je knez polupao idole koji su stajali pred kapijom grada, a nad kapijom je stavio onaj ubrus sa Hristovim likom, nalepljen na drvo, uokviren u zlatan ram i okićen biserom.

Ispod ikone na kapiji napisao je: “Hriste Bože, niko se neće postideti, ko se u Tebe nada“.

Jedan od Avgarovih praunuka je obnovio idolopoklonstvo i episkop je došao usred noći i zazidao je tu ikonu.

Prošli su mnogi vekovi i u vreme cara Justinijana persijski car Hozroj je napao Edesu i grad je bio u velikoj teskobi. Desilo se da je episkop Evlavije imao priviđenje Presvete Bogorodice i ona mu je objavila tajnu o zazidanoj i zaboravljenoj ikoni.

Ikona je bila pronađena i zahvaljujući njenoj sili, persijska vojska je uspešno savladana.

(Telegraf)

Share this post: