Predlog za Tasovca: Uvedite porez na kič u rijaliti programima

tasovac parovi hepi kic kultura

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović predložio je Ministarstvu kulture i ostalim nadležnim institucijama, da uvedu porez na medijske sadržaje u kojima dominiraju rijaliti programi.

U otvorenom pismu javnosti, Panaotović je rekao da oporezivanje kič proizvoda koji „zagađuju“ medijski prostor, predlaže kao jednu od mera za aktivno delovanje države na afirmaciji autentične kulture i umetnosti, putem javnih servisa.

On je ocenio da se javni servisi ne smeju takmičiti sa privatnim stanicama u gledanosti, već moraju biti nosilac procesa kulturnog uzdizanja građana i dodao da bi konkretne medijske akcije doprinele usmeravanju mladih na umetničke sadržaje.

dees kontrola omladine

„Ako država uvodi posebne akcize na duvan i alkohol, onda ne bi trebalo da postoje prepreke za uvođenje sličnih nameta na proizvode koji kontaminiraju duh i utiču negativno na mentalno zdravlje ljudi, a posebno mladih“, rekao je Panajotović.

On je naveo da bi na taj način, po relevantnim procenama bila prikupljena milionska sredstva koja bi se mogla usmeriti na podršku mladim umetnicima i kulturno-umetničkim društvima, kao i za stipendije talentovanih.

Panaotović je pozvao sve intelektualce i javne radnike, kako je precizirao, bez obzira na polnu, versku, političku, rasnu ili nacionalnu pripadnost, da podrže taj apel i daju konkretne predloge koje on sadrži.

(N1)

Share this post: