Predsdnik Đinping: Oko suvereniteta Kine nema razgovora

si djinping kina peking predsednik

Kina je uvek inisistirala da spor u Južnom Kineskom moru treba rešavati mirnim putem kroz razgovore, ali da vlada ima odgovornost da zaštiti suverenitet zemlje i pomorska prava, izjavio je kineski predsednik Si Đinping, tokom posete Singapuru.

Iste zahteve kao i Kina, imaju Vijetnam, Filipini, Malezija, Tajvan i Brunej, jer je Južno kinesko more važna trgovinska ruta kroz koju brodovi godišnje prevezu robu u vrednosti od pet triliona dolara.

Kineski radovi na izgradnji veštačkih ostrva izazvala su zabrinutost u regionu, a prošle nedelje je američka krstarica plovila na samo 12 nautičkih milja od jednog takvog ostrva u arhipelagu Spratli.

Govoreći na Univerzitetu Singapura, Si je rekao da sloboda plovidbe tim morem nikad nije bila problem i nikad neće biti.

„Dozvolite da budem jasan – Južno kinesko more je kineska teritorija od davnina“, istakao je Si, dodajući da je dužnost kineske vlade da štiti svoj teriotrijalni suverenitet.

Si je naveo da su neka kineska ostrva trenutno okupirale druge zemlje, ali je obećao da će kineski potezi biti morljubivi.

„Mi u Kini verujemo da snažni i bogati ne bi trebalo da maltretiraju slabe i siromašne“, kazao je on, dodajući da će Kina nastaviti da traži mirno rešenje kroz pregovore i konsultacije.

SAD su upozorile da kineske akcije mogu ugroziti slobodu plovidbe u vodi, koja je od vitalnog značaja za svetsku trgovinu i 27. oktobra su poslale svoj razarač u blizinu jednog veštačkog ostrva, kako bi potvrdile svoje pravo na slobodan prolaz, što je izazvalo ljutitu reakciju kineskog Ministarstva inostranih psolova.

(Tanjug)

Share this post: