Preti plemenski rat između Albanaca i Crnogoraca na jugu Evrope, Zapad nema snage to da spreči!

foto: profimedia

foto: profimedia

Organizacija „Albanska narodna armija“ zapretila je da će doći do rata Albanaca i Crnogoraca ukoliko bude ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Ova organizacija pozvala je političke partije u Crnoj Gori da odbace sporazum jer će njegovim prihvatanjem „preuzeti odgovornost za izbijanje rata između dva naroda“.

Analitičar Srđa Trifković ocenjuje da do rata sigurno neće doći, jer Albanci nemaju zeleno svetlo svojih zapadnih mentora da idu tako daleko.

– Mislim da je ovde reč o pokušaju Edija Rame da poboljša svoj rejting sa uspaljenom, agresivnom patriotskom retorikom.

U celini, mislim da je sasvim jasno da ni Tirana, niti Priština, ni muslimansko Sarajevo, ni Zagreb ne mogu da povuku nijedan potez ovde a da prethodno ne dobiju odobrenje iz Vašingtona, a Vašingtonu u ovom trenutku ne pada na pamet da rizikuje nekontrolisanu eskalaciju napetosti na Balkanu – objašnjava Trifković.

Sećajući se slučaja kada je „Samoopredeljenje“ sa Kosova ušlo nekoliko kilometara duboko u crnogorsku teritoriju i tu zaboli zastavu Albanije i tablu „Republika Kosovo“, sagovornik navodi da je vrlo moguće da se ovakvi incidenti i u budućnosti dešavaju.

– Ipak, takvi incidenti nemaju nikakvu političku težinu. Oni odražavaju pokušaj ultranacionalističkog albanskog segmenta da na neki način pomeri debatu u pravcu sopstvene agende.

Trifković smatra da će u svakom slučaju dugoročna albanska strategija ići ka tome da se konstituiše neka „velika Albanija“ koja bi bila proširena i na delove Crne Gore, zapadne Makedonije, čak i Srbije van Kosova.

To je jedan dugoročni projekat i Albanci shvataju da u ovom trenutku ne bi bilo pametno da pristupe njegovoj realizaciji – navodi analitičar.

Na pitanje u čiju korist će biti potpisan sporazum o demarkaciji, Trifković smatra da nijedna strana neće biti zakinuta, jer to ne odgovara Zapadu.

– Mislim da će zapadni mentori težiti da sve strane ostanu jednako nezadovoljne iz prostog razloga što sva tri entiteta: Đukanovićev, Ramin i prištinski su njihovi puleni, tako da nemaju razloga da preferiraju jedne protiv drugih.

(Mediji)

Share this post: