Prilikom PRETRESA na Palama, pronađena ORIGINALNA verzija Dejtonskog mirovnog sporazuma

Potpisivanje

foto: AP/Tanjug

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS na Palama su uhapsili lice sa inicijalima K.Ž.

On je uhapšen nakon što je u pretresu njegovog stambenog objekta pronađena originalna verzija Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Ovo je za RTRS potvrdio Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Osumnjičeni je uhapšen zbog postojanja mogućnosti trgovine uticajem i zloupotrebe.

Regionalna N1 televizija objavila je da je uhapšen Željko Kuntoš, nekadašnji pripadnik obezbeđenja i bliski saradnik Dragana Kalinića.

Kalinić je nekada bio predsednik Narodne skupštine RS i Srpske demokratske stranke (SDS), a danas je savetnik predsednika RS Milorada Dodika.

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić rekao je da je osumnjičeni uhapšen zbog postojanja mogućnosti trgovine uticajem i zloupotrebe.

Mediji podsećaju da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ranije izjavio da Srbija nema original Dejtonskog sporazuma.

„Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Nema ni tog papira, oni su sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu (Slobodana Miloševića), ništa nije ostalo“, rekao je Dačić u avgustu za „Telegraf“.

Drugom originalnom primerku tog dokumenta, koji je bio u Sarajevu, gubi se svaki trag, još otkako je avionom iz Pariza 1995. godine donet na sarajevski aerodrom.

Originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada nije zvanično dostavljen Predsedništvu BiH, Ministarstvu spoljnih poslova BiH, niti se zna gde je sačuvan.

(Tanjug, Beta)

Share this post: