Propustili sve: Makedonija transportovala prema Srbiji na hiljade izbeglica!

Azilanti u Preševu

Na graničnom prelazu Bogorodica i u Ðevđeliji, gde se danima odvijala izbeglička drama, od jutros gotovo da nema izbeglica, jer su makedonske vlasti prošle noći propustile nekoliko hiljada migranata preko svoje granice i transportovali ih autobusima i vanrednim vagonima na sever ka Srbiji.

U bezgraničnom prostoru jutros ima samo stotinak migranata koji čekaju da budu propušteni, a grčki buldožeri ravnaju zemlju i skupljaju đubre, javlja reporter Tanjuga.

Na samoj graničnoj liniji s makedonske strane više nema jakih policijskih snaga, već svega dvanaestak policajaca i jedno transportno vozilo.

Međunarodnom prugom od Soluna do Skoplja, koja je proteklih dana bila blokirana, oko 10 sati je prošao prvi teretni voz.

Nedaleko od granične linije ubrzano se gradi privremeni prihvatni centar, a od jutros su podignuta i dva šatora.

Policajac, koji nije želeo da se predstavi, reporteru Tanjuga je rekao da je to učinjeno isključivo radi ubrzanijeg procesa izdavanja papira migrantima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Slična situacija je i u samoj Ðevđeđeliji, pograničnom makedonskom gradu, gde se na železničkoj stanici proteklih dana odvijala prava izbeglička drama za mesto u vozu ka Srbiji, sada je mirno i nema više ni gužve ni žamora.

Lokalni mediji spekulisu da je tokom protekle noći u Makedooniju propušteno i ka Srbiji transportovano 4.000 migranata.

Ni medijima, kako tvrde, nije jasno zašto je makedonska vlada odustala od mera nakon što je odlučila da uvede vanrednu situaciju, a zvaničnici nisu dostupni za izjave.

Navodi se i da se očekuje novi izbeglički talas, te da je makedonska vlast apelovala na zvaničnu Atinu da uvede kontrolu na svojoj strani granice.

Jasmin Redžepi, predsednik nevladine organizacije Legis, koja je ovih dana pomagala migrantima, napisao je na svojoj fejsbuk stranici da je šokiran ovom situacijom.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

– Masovno autobusima, minibusevima, kombijima i vozovima prevoženi su do Tabanovaca! Gladni iskisli i smrznuti odvezeni su na severnu granicu. Zar je to humanist ili je neko od problema izbeglica profitirao? Sramota – napisao je Redžepi.

Inače, Ðevđelija je prošle noći bila prepuna i taksista koji su migrante do severne granice prevozili za 100 evra.

Ðevđeliju je prošle noći posetio ministar unutrašnjih poslova Makedonije Mitko Čavkov i tom prilikom rekao da se uz granicu ubrzano diže privremeni prihvatni centar kako bi se sprečio dolazak migranata direktno u taj grad.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Povodom velikog priliva migranta u Srbiju oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naglasivši da nema mesta za paniku:

– Srbija će i dalje biti dobar domaćin migrantima kao što se to dešavalo i u prethodnim mesecima.

Mi tim ljudima pružamo prvu pomoć, lekove i sve što im je potrebno, da se odmore u prihvatnim centrima kako bi nastavili put – rekao je ministar.

(Tanjug)

Share this post: