Puškov: Vežbe NATO u Ukrajini direktna objava rata Rusiji

aleksandar-puskov

Vežbe NATO-a na teritoriji Ukrajine do kraja 2014. godine neizbežno će dovesti do povećanja napetosti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Iz ministarstva se ističe da izjave Alijanse o Ukrajini predstavljaju pretnju po mirovni proces i pokazuju podršku „neofašističkim i ekstremističkim snagama u Kijevu“.

„Suština i ton izjava o situaciji oko Ukrajine zajedno sa objavljenim planovima o održavanju zajedničkih vežbi zemalja-članica NATO-a sa Kijevom na teritoriji te zemlje do kraja 2014, neizbežno će dovesti do povećanja napetosti, izazivaju rizik rušenja napretka u mirovnom procesu u Ukrajini koji se nazire, doprinose produbljivanju podela u ukrajinskom društvu“, navela je zvanična Moskva.

„Štaviše, one svedoče o bespogovornoj podršci NATO-a kijevskim neofašističkim i ekstremističkim snagama, uključujući one iz Desnog sektora“, navedeno je u saopštenju.

Ističući da samit NATO-a u Velsu nije predstavljao iznenađenje, Ministarstvo navodi da Alijansa „stvorena u epohi ‘hladnog rata’ kao vojno-politička organizacija, u principu nije u stanju da promeni svoj genetski kod“.

„Zauzeti kurs mešanja u poslove drugih država pojavio se ne juče i ne danas i predstavlja logičan nastavak traganja NATO-a za svojom ulogom i mestom u globalnom sistemu bezbednosti u uslovima nepostojanja blokovskog vojnog sukobljavanja“, navelo je to ministarstvo a prenosi Itar-Tas s.

Kada je reč o konkretnim odlukama sa dvodnevnog samita Alijanse u Velsu, Rusija je najavila da će ih detaljno analizirati.

Ruska državna agencija prenela je i izjavu predsednika Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Alekseja Puškova da sumnja da će SAD razmeštati baze na ukrajinskoj teritoriji.

Prema njegovim rečima, teoretski one to mogu učiniti na „bilateralnoj osnovi“, bez saglasnosti drugih zemalja-članica NATO-a.

„Međutim, to je ‘kazus beli’ (pravni termin koji označava formalan povod za stanje rata), direktan izazov za Rusiju“, rekao je Puškov za TV kanal „Rosija 24″.

Prema njegovim rečima „iz Rusije nema pretnje po SAD“, a približavanje američke infrastrukture Rusiji bi predstavljao „kolosalan udarac na dugoročne odnose“ Rusije i SAD.

(Tanjug)

Share this post: