PUTIN I ERDOGAN OČI U OČI: Turski tok vraća Tursku u igru

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Završni dogovori o izgradnji gasovoda za ruski prirodni gas preko Turske trebalo bi da budu okončani u ponedeljak.

Tada se u Istanbulu sastaju predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoganom, rekao je ruski ministar energetike Aleksander Novak.

U intervjuu agenciji Anadolija uoči Svetskog kongresa energetike u Istanbulu, Novak je rekao da je formulacija međuvladinog sporazuma o izgradnji gasovoda Turski tok u velikoj meri dogovorena.

Projektom koji je Putin najavio decembra 2014. tokom posete Turskoj, predviđeno je da se gasovodom po dnu Crnog mora gas doprema do zapadne pokrajine Turske, Trakije.

Jedan cevovod kapaciteta od 15,75 milijardi kubika snabdevaće tursko tržište, dok će drugi cevovod dopremati gas u Evropu, navodi agencija Anadolija.

„Turski tok je veoma značajan projekat koji će Turskoj omogućiti direktnu isporuku gasa, izbegavajući tranzitne zemlje, a daće i dodatne količine prirodnog gasa, za dalji ekonomski razvoj Turske“, rekao je Novak.

Kompanija Gasprom je saopštila u septembru da bi izgradnja gasovoda mogla da počne krajem 2017. godine ako međuvladin sporazum bude potpisan u oktobru, s ciljem da se izgradnja završi do 2019. godine.

(Beta)

Share this post: