PUTIN: Ne lažite više sami sebe, ispred nosa vam ubijaju ljude, dok se vi borite protiv takozvane ruske pretnje!

Vladimir Putin

Rusije Vladimir Putin osudio je danas „varvarske zločine“ u Briselu i izrazio saučešće belgijskom narodu posle eksplozija na aerodromu i u stanici metroa.

Osveta za hapšenje teroriste iz Pariza, kažu iz Dume.

„Predsednik je izrazio saučešće belgijskom kralju Filipu i belgijskom narodu zbog smrti civila u seriji eksplozija u Briselu. Predsednik je snažno osudio ove varvarske zločine“, prenela je agencija Tass izjavu portparola Kremlja, Dmitrija Peskova.

Putin je, prema njegovim rečima, izrazio punu solidarnost s Belgijancima u ovim teškim satima.

Varvarski zločini, piše Tass, ne mogu biti opravdani i još jednom potvrđuju da terorizam nema granice i predstavlja pretnju ljudima širom sveta.

Deputat ruske Dume i specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS-a za otpor terorizmu, Nikolaj Kovaljov, izrazio je uverenje da su današnji bombaški napadi odmazda za nedavno hapšenje glavnog osumnjičenog za prošlogodišnje terorističke napade u Parizu, Salaha Abdeslama.

„Ne dvoumim se kada su u pitanju današnji događaji i to je moje lično mišljenje. To je odmazda nakon hapšenja Abdeslama. Drugim rečima, to je dokaz da su tajne službe Evrope, Brisela i Francuske delovale precizno.

On je jedan od lidera terorista“, smatra Kovaljov, koji je i nekadašnji direktor Federalne službe bezbednosti (FSB).

Međunarodna zajednica, zemlje EU i Rusija treba da se ujedine u borbi protiv terorizma, izjavila je posle napada u Briselu portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova ocenila je da su do današnje terorističkog napada u Briselu doveli dvostruki standardi Zapada. Ona je upozorila da je zamrzavanje diplomatskih odnosa između NATO-a i Rusije usporilo borbu protiv terorizma.

„Veoma je važno da sada, kroz sviest toga što se događa sa Evropom, počnu konkretne akcije za globalni, bezuslovni, bez bilo kakvih preliminarnih uslova, ciljani i sveobuhvatni rad na otporu međunarodnom terorizmu“, rekla je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Ona je izjavila da je potrebno „stvoriti jedinstveni front radi pobede nad ovim zlom“.

„Treba da objedinimo napore na svim nivoima – na osnovu bilateralnih odnosa, u kontekstu međunarodnih organizacija. U saradnji sa evropskim i drugim državama važno je da radimo sve što zavisi od nas kako bi se zaustavilo širenje međunarodnog terorizma u Evropi i u čitavom svetu“, rekla je Zaharova.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Državne dume Aleksej Puškov napisao na Tviteru da generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu „ispred nosa“ ubijaju ljude, dok se bori protiv takozvane ruske pretnje.

„Dok je šef NATO-a Stoltenberg zauzet borbom imaginarnim ruskim pretnjama i šalje trupe u Letoniju, ispred nosa mu u Briselu dižu ljude u vazduh“, napisao je Puškov.

U tri eksplozije na aerodromu i u stanici metroa u belgijskoj prestonici jutros je poginulo 28 ljudi. U zemlji je proglašen četvrti, najveći stepen opasnosti od terorizma

NATO i ODKB osudili napad

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je je Alijansa u ovom teškom trenutku uz Belgiju.

„Ovo je kukavički napad. Napad na naše vrednosti i naša otvorena društva. Terorizam neće pobediti demokratiju i oduzeti nam slobodu. Odlučili smo da povećamo nivo pripravnosti u sedištu NATO-a. Ostajemo budni i pratimo situaciju veoma pažljivo”, navodi se u izjavi Stoltenberga.

Generalni sekretar ODKB-a Nikolaj Bordjuža istakao je da je terorizam varvarski instrument koji koriste reakcionarne sile da bi postigli ciljeve usmerene na podrivanje stabilnosti u mnogim regionima širom sveta, uprkos opštim društvenim vrednostima.

„ODKB poziva države i međunarodne organizacije da u interesu čovečanstva ujedine snage u borbi protiv terorizma”, navodi se u izjavi Bordjuže.

(Politika)

Share this post: