PUTIN: Rusija je danas moćnija od svakog potencijalnog agresora, podvlačim – od svakog!

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Rusija je danas moćnija od svakog potencijalnog agresora – ocenio je Vladimir Putin.

Učinio je to na proširenoj sednici Kolegijuma Ministarstva odbrane RF, ali je odmah upozorio pripadnike ruskog vojnog vrha da opuštanja ne sme biti:

„Skrećem vam pažnju: ako sebi dozvolimo da se opustimo makar i na minut, ako sebi dozvolimo i samo jedan veći kiks u modernizaciji armije i ratne flote i u obuci jedinica – situacija se može brzo izmeniti. S obzirom na brzinu događanja u svetu -Rusija to čak ne bi ni stigla da primeti“.

Dodatno je precizirao i naglasio: „Moramo još mnogo šta da uradimo.

Uprkos tome, mi smo već danas – s obzirom na mnoštvo faktora, uklјučujući ne samo vojne, nego i našu istoriju, geografiju i unutrašnje stanje društva – već dana, mogu to sa uverenošću da kažem, jači od svakog potencijalnog agresora“.

Odmah potom je podvukao: „Od svakog!“

Govoreći o „klјučnim zadacima u 2017-oj“, ruski lider je naglasio da će mnogo šta zavisiti od uspešnosti realizacije onoga što je započeto poslednjih godina i nastavio:

„Važno je da održavamo dostignuti tempo snabdevanja armije i flote novim naoružanjem.

Ministarstvo odbrane je dužno da obezbedi usklađeni razvoj svih vidova i rodove vojske, da nastavimo sa uvođenjem u upotrebu visokopreciznog oružja, savremenih sredstava veze, izviđanja, upravlјanja i radioelektronske borbe“.

Putin je posebno ukazao na značaj dalјeg povećavanja potencijala strateških nuklearnih snaga, jačanja ruske „strateške trijade“ i usavršavanja sistema upozoravanja o raketnom napadu.

Potrebni su nam pre svega – naglasio je Putin – raketni sistemi koji su u stanju da garantovano probijaju sve današnje i buduće sisteme protivraketne odbrane.

Dodao je da je Rusiji- za neutralisanje svih vojnih pretnji – potreban i viši nivo strateških nenauklearnih snaga.

Ministar odbrane RF – general armije Sergej Šojgu – „raportirao“ je da će na kraju 2017-te da će opremlјenost Oružanih snaga RF novim naoružanjem premašiti 60 odsto.

Govoreći o o ruskom vojnom angažovanju u Siriji, Šojgu je rekao i ovo:

„Naše Vazdušno-kosmičke snage su sprečile raspad sirijske države i prekinule lanac obojenih revolucija u tom delu sveta. Prekidu vatre već su se priklјučila 1.074 naselјa sa tri miliona stanovnika, a 9.000 bojovnika je položilo oružje.

Naneta je znatna šteta međunarodnim terorističkim organizacijama u Siriji. Zaustavlјeno je njihovo širenje po regionu. Razrušeni su neki kanali njihovog finansiranja i snabdevanja.“

Šojgu je precizirao da je dosad od terorista oslobođeno preko 12.000 kvadratnih kilometara sirijske teritorije, odnosno – 499 gradova i naselјa.

Prema njegovim rečima, ruska avijacija je izvela 18.800 borbenih letova i izvela 71.000 udara po infrastrukturi terorista, uništivši 725 logora za obuku, 405 pogona za proizvodnju municije i oko 35.000 bojovnika, uklјučujući i 204 njihova komandira.

(Agencije)

Share this post: