PUTIN SE NE ZAUSTAVLJA: Ruska vojna imperija se širi velikom brzinom!

Predsednik Sudana Omar el Bašir razmatrao je sa liderom Rusije Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Sergejem Šojguom mogućnost stvaranja vojne baze u Sudanu na Crvenom moru.

„Prvo sam razgovarao sa ruskim predsednikom, a zatim i sa ministrom odbrane“, odgovorio je Bašir na pitanje Sputnjika da li je tokom sastanka sa ruskim rukovodstvom razgovarao o izgradnji vojne baze na Crvenom moru.

U četvrtak, tokom sastanka sa Putinom u Sočiju, Bašir je izjavio da je otcepljenje Južnog Sudana 2011. godine rezultat američke politike i da Hartum namerava da razgovara sa Rusijom o mešanju SAD u situaciju na Crvenom moru u smislu korišćenja baza.

Sudan takođe razmatra mogućnost kupovine lovaca Su-30 i Su-35, a postoji i interes za lansirne protivraketne sisteme S-300, rekao je Bašir.

„Tražili smo Su-30, jer oni pokrivaju sudanski vazdušni prostor, kao i Su-35. Ne nameravamo da vršimo agresiju u inostranstvu, želimo da zaštitimo zemlju“, rekao je on.

On je dodao da je zemlja zainteresovana i za kupovinu raketnih čamaca, minolovaca i sistema za protivvazdušnu odbranu, ali što se tiče PVO, detalji još nisu razmatrani.

Bašir je podsetio da Sudan koristi stare sovjetske sisteme PVO.

Ranije je saopšteno da su vlade Rusije i Sudana potpisale sporazume o nuklearnoj energiji, obrazovanju i poljoprivredi nakon posete sudanskog predsednika.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: