Putin se pojavio posle 11 dana

Arktik je prioritet

Predsednik Rusije Vladimir Putin pojavio se prvi put u javnosti od pretprošlog četvrtka, na sastanku sa predsednikom Kirgistana Almazbekom Atambajevim.

“Život bi bio dosadan bez glasina“, naveo je Putin.

Susret dvojice lidera je verovatno je bio jedan od najiščekivanijih sastanaka na svetu ove nedelje. Razlog nisu teme njihovog razgovora, več činjenica da je praktično ceo svet očekivao da se Putin ponovo pojavi u javnosti, prvi put nakon kratkog povlačenja iz javnosti.

„Predsednik Rusije ne samo da hoda, nego i trči“, prokomentarisao je Atambajev, piše Itar-Tass.

Putin je prethodno viđen na sastanku sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem 5. marta, a zatim su bez zvaničnog objašenjenja otkazane sve njegove međunarodne obaveze.

Tek pre četiri dana je najavljen današnji sastanak u Sankt Peterburgu sa Atambajevim, zatim i susret sa predsednikom Južne Osetije u sredu, da bi jutros bilo objavljeno da je za petak, 20. marta, u Astani planiran susret predsednika Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Iz Kremlja su proteklih dana objavljivane samo fotografije sa Putinovih sastanaka, ali su njihovu autentičnost osporili brojni mediji na Zapadu uz tvrdnju da su fotografije snimljene ranije.

Jedino što je zvanično rečeno u prethodnih deset dana o neuobičajenom medijskom odsustvu ruskog predsednika, stiglo je od njegovog portparola Dmitrija Peskova, koji je rekao da je sa Putinom sve u redu, „da njegov stisak i dalje lomi ruke“, kao i da je „normalno da nisu svi sastanci za javnost“.

Osim toga, Peskov i ostali zvaničnici nekoliko puta su kratko reagovali na brojne teorije o „Putinovom nestanku“, demantujući da je predsednik Rusije bolestan, pa čak i da je dobio dete. Pojavile su se i glasine o tome da je umro, pa čak i da je svrgnut sa vlasti.

Zbog svega toga, sa velikom pozornošću je prošle nedelje dočekana najava za Putinov sastanak sa predsednikom Kirgistana.

Kako je najavljeno, teme sastanke biće „preduzimanje daljih koraka sa unapređenje bilateralne saradnje, posebno u oblasti trgovine i investicija, kulturnim i humanitarnim kontaktima i odnosima u energetskom sektoru“. Osim toga, razgovara će se o daljem pridruživanju Kirgistana Evroazijskoj ekonomskoj uniji koju čine Rusije, Belorusija, Kazahstan i Jermenija.

Putin je poslednji put „nestao iz javnosti“ 2012. godine, kada je takođe otkazao nekoliko putovanja, a Kremlj je saopštio da je uganuo nogu i da je u pitanju sportska povreda.

(B92)

Share this post: