Rat na ulicama: Odluka Donalda Trampa izazvala haos

Sukob

foto: Tanjug/AP

Obračuni Palestinaca i Izraelaca se nastavljaju, nakon što je sinoć muslimanska militantna grupa Hamas ispalila raketu na grad Zderot na jugu zemlje. Izraelske snage odgovorile su vazdušnim napadima.

U sukobima su poginula dvojica Palestinaca, a 1.100 je povređeno, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Izraelski mediji javili su da raketa nije eksplodirala i da nije bilo povređenih. Ovo je treća raketa koju je Hamas ispalio od srede kada je američki predsednik Donald Tramp objavio da priznaje Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Nakon ispaljivanja raketa od strane Palestinaca, Izrael je odgovorio vazdušim napadima. U sukobima su dvojica Palestinca ubijena, a desetine povređene. Raketa je ispaljena iz Pojasa Gaze na izraelski grad Zderot, nakon čega je Izrael bombardovao poligon za vojnu obuku i uništio skladište oružja, objavila je agencija Rojters. U tom napadu povređeno je najmanje 25 osoba, prenosi agencija pozivajući se na izjave svedoka i ministarstvo zdravlja Palestine, koji tvrde da je među povređenima i šestero dece.

Izraelski vojnici upucali su Mahmuda al-Masrija (30) istočno od Kan-Junesa dok je učestvovao u protestu blizu ograde kojim je izraelska teritorija podeljena od palestinske. Drugi Palestinac star 54 godine ubijen je u sukobima, a njegova smrt objavljena je u petak uveče.

Izraelska vojska je rekla da su stotine Palestinaca kotrljale upaljene automobilske gume i bacali kamenje na vojnike sa druge strane granice.

– Tokom nemira vojnici izraelske vojske selektivno su pucali na dvojicu glavnih podstrekača, a pogoci su potvrđeni – saopštila je vojska.

Dan gneva„, na koji su pozvali muslimanski lideri zbog jednostranog američkog priznanja Jerusalima, očekuje se da se nastavi i danas. Širom Bliskog istoka i muslimanskim zemljama u svetu, juče su održani protesti podrške.

Povodom odluke Trampa, juče je održana i vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje su izrazile zabrinutost zbog opasnosti od eskalacije nasilja.

Na Savetu bezbednosti evropski predstavnici su doneli izjavu da američka odluka nije u skladu sa rezolucijama.

(Srna, Jutarnji.hr)

Share this post: