Ratko Mladić obećao sudiji rakiju „frontovaču“

Ilustracija

Optuženi general Ratko Mladić obećao je, na zasedanju Haškog tribunala, da će predsedavajućem sudiji poslati litar rakije „frontovače“, nakon što ga „oslobodi“.

„Kad me budete oslobodili, poslaću vam litru frontovače“, rekao je sudiji general Mladić, obraćajući mu se sa „druže Ori“.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje kao talaca pripadnika Unprofora, 1992-95.

General Mladić se sudiji Alfonsu Oriju obratio na kraju iskaza svedoka odbrane Žarka Stojkovića, kome je bio kum na venčanju u Beogradu, 16. jula 1995, u vreme kada je, po optužnici, VRS streljala hiljade muslimana iz Srebrenice.

Stojković i njegova supruga Biljana juče su Mladiću dali alibi za taj dan, potvrđujući da je bio na njihovom crkvenom venčanju i svadbenom veselju u Beogradu.

Tužilac Piter Makloski je svedoka Stojkovića detaljno ispitivao, između ostalog, i o tome šta se na svadbi u beogradskom restoranu „Dva ribara“ pilo – vino i šljivovica – i šta je pio general Mladić.

Stojković je kazao da je Mladić popio malo rakije samo pri zdravici koju je kao kum posvetio mladencima.

Tužilac i sudije želele su da znaju i da li je general Mladić na svadbi pušio, te da li je napuštao sto i odlazio u toalet.

Svedok je i jedno i drugo negirao, posle čega mu je zastupnik optužbe pokazao fotografiju na kojoj Mladić za svadbenim stolom, sedeći do mladenaca, drži cigaretu u ruci.

Po okončanju Stojkovićevog svedočenja, optuženi Mladić zatražio je da ne prisustvuje raspravi o administrativnim pitanjima, koja je usledila zato što odbrana nije imala više svedoka na raspolaganju.

Pošto ga je predsedavajući sudija pitao da li se odriče prava da prisustvuje nastavku ročišta, Mladić, kome je raspravno veće inače zabranilo da glasno govori u sudnici, rekao je: „Druže Ori, odričem se prava i imam potrebu da primim kumove u zatvorskoj jedinici. I kada me budete osloboditi, poslaću vam litru frontovače“.

Prošle nedelje, alibi generalu Mladiću za dane od 14. do 17. jula 1995. dala je, pred sudom u Hagu, i njegova supruga Bosiljka, koja je posvedočila da je on te dane proveo sa njom u Beogradu.

Prema optužnici, veći deo od 7.000 muslimana iz Srebrenice, VRS je upravo tih dana streljala na više lokacija u okolini Zvornika.

(BETA/B92)

Share this post: