Ratni pritisak na Rusiju: NATO poslao još dva razarača u Crno more

amerika brod ratna krstarica vella gulf

Još dva ratna broda NATO alijanse trebalo bi da uplove u vode Crnog mora danas, čime će broj razarača biti povećan na četiri, izjavio je jedan od oficira ruske mornarice.

U Crnom moru su trenutno prisutni „Ticonderoga Class“ i „USS Vickburg“ američki razarači sa projektilima velikog dometa, kao i turska fregata „Turgut Reis.“ U narednih nekoliko časova očekujemo da u vode Crnog mora uplove italijanska fregata „Alizeo“, kao i kanadski „Fredericton“ – izjavio je izvor iz ruske mornarice, a prenosi agencija „Tas“.

On je dodao da u ovom trenutku „ti brodovi krstare Cnim morem“. Ovim potezom odnosi Rusije i Zapada dodatno će se pogoršati, naročito ukoliko se u obzir uzme izjava Aleksandra Guškog, koji je rekao da će „Moskva preduzeti neophodne kontra-mere kako bi odgovorila na prisustvo NATO snaga u Crnom moru, koje zapljuskuje teritorije Rusije, Turske, Ukrajine i još par zemalja“.

Alijansa već skoro dve godine šalje ratne brodove u Crno more. U julu 2014., u vodama ovog mora bilo ih je čak 9.

NATO je pronašao način da zaobiđe mirovni sporazum iz švajcarskog Montroa, potpisan davne 1936. godine. Ova konvencija nalaže da nijedan ratni brod koji potiče iz zemlje koja nije u okruženju Crnog mora, u ovim vodama sme da se zadži maksimalno 21 dan. Ipak, NATO alijansa je pronašla rupu u zakonu, tako što konstantno menja brodove, i na taj način već skoro dve godine krstari Crnim morem.

(Blic)

Share this post: