REFERENDUM O NATO-u U FINSKOJ: Skandinavija u strahu da Rusija sprema invaziju na Olandska ostrva u Baltiku! (VIDEO)

putin karta mapa rusija

Ukrajinski mediji upozorili su Finsku na moguću rusku invaziju u toku ove godine, navodeći da Rusija pretenduje na Olandska ostrva u Baltičkom moru.

Ostrva koja se nalaze severozapadno od ruske isturene teriritorije Kaliningrad, između Švedske i Finske, za vreme carske Rusije bila su nastanjena Rusima i na njima postoje brojni tragovi i kulturni spomenici ruskog naroda, ali i imovina u vlasništvu RF.

Ministar pravde Jusi Niniste u intervjuu medijagrupi 2015 „Lanen medija“ izjavio je da se Finska prema za moguću okupaciju Olandskih ostrva od strane „zelenih ljudi“.

Prema rečima Niniste, Oružane snage Finske spremaju se za slučaj pojave „zelenih ljudi“ na ostrvima, tj. ruskih vojnika bez znakova raspoznavanja. Ovaj termin je ušao u upotrebu tokom krimske krize 2014. godine.

[adsenseyu4]

Kasnije je predsednik Putin priznao da su „zeleni ljudi“ bili pripadnici specijalnih jedinica Glavnog obaveštajnog direktorata.

Prema mišljenju jednog broja vojnih eksperata, u slučaju pokretanja vojnog konflikta u u rejonu Baltičkog mora Rusija može pokušati da zauzme Alandska ostrva i ostrvo Gotland.

Šef finskog vojnog resora rekao je da zemlja pridaje suviše malo pažnje Olandskim ostrvima. Prema rečima Niniste, situacija u regionu Baltičkog mora se promenila i zato je potrebno razmisliti o organizaciji odbrane ovih ostrva.

Alandsta ostrva su autonomija u sastavu Finske. Ženevska konvencija iz 1921. godine o demilitarizaciji i neutralnosti Alandskih ostrva doneta je bez učešća Sovjetskog saveza i zato Rusija nikada nije priznala neutralni status ostrva, navodi “Sputnik“.

Strah od invazije

Skandinavski mediji optužili su Kremlj prošle godine da uvežbava napad na četiri skandinavske države – Norvešku, Finsku, Švedsku i Dansku.

Centar za analizu evropske politike (CEPA), prema upravo objavljenoj studiji o bezbednosti Baltika, utvrdio je da je ruska vojska u martu 2015. uvežbavala invaziju na Skandinaviju.

[adsenseyu1]

Za potrebe ovih vojnih manevara bilo je angažovano 33.000 vojnika, a sve se odvijalo u sklopu scenarija prema kojem je u Moskvi na podsticaj Zapada započeo narodni ustanak protiv vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Simulirani odgovor Kremlja bio je napad na četiri skandinavske države – Norvešku, Finsku, Švedsku i Dansku.

Deo vojnika uvežbavao je invaziju Norveške s ciljem zauzimanja teritorija na severu te države, dok su ostali simulirali zauzimanje finskih Alandskih ostrva, švedskog ostrva Gotlanda i danskog ostrva Bornholma, koji se redom nalaze na strateški ključnim položajima i važnim pomorskim pravcima u Baltičkom moru.

Okupacija ovih ostrva Rusiji bi uveliko olakšala eventualnu izolaciju Estonije i Litvanije, koje već neko vreme strahuju od krimskog scenarija koji je ranije snašao Ukrajinu.

– Kontrola ovih teritorija gotovo bi onemogućila NATO u nameri da svojim saveznicima dovede pojačanja – tvrdi autor studije Edvard Lukas, inače jedan od čelnika CEPA.

Od država koje bi se u realizaciji ovakvog scenarija našle na ruskoj meti, Danska i Norveška su članice NATO, dok su Finska i Švedska formalno neutralne.

Lukas smatra da bi ove zemlje trebale učvrstiti vojnu saradnju s drugim ranjivim državama, posebno Estonijom, Litvanijom i Poljskom.

Vojne vežbe u Rusiji, kao i u drugim državama, sasvim su uobičajena pojava, premda je unatrag godinu dana pokazivanje vojnih mišića nešto intenzivnije i u Moskvi i na Zapadu.

Ovo je prvi put da se saznalo što su ruske snage konkretno uvežbavale, barem tako tvrdi autor studije.

Ipak, neki analitičari smatraju da Rusi ne bi bili u stanju napasti četiri skandinavske države dok se ne izvuku iz ukrajinskog konflikta.

NATO ili okupacija

Finska koja planira regerendum o učlanjenju u alijansu, za to vreme vlasti planiraju redefiniciju spoljne politike, najveću zabrinutost ipak izaziva sporazum po kome je rusija nasledila nemačku imovinu nakon Drugog svetskog rata i namere Kremalja koji je direktni vlasnik pojedinih objekata.

Drugim rečima, Finska strahuje da bi daljim približavanjem NATo mogla da postane meta Rusije sa kojom se graniči i pod čijom je okupacijom bila za vreme SSSR.

(Oslobođenje/Telegraf.rs/ Sputnik/avaz.ba)

Share this post: