RHMZ upozorava: Stiže „afrički talas“, narandžasti alarm!

Ilustracija

Zbog priliva toplijeg vazduha sa severa Afrike i Mediterana, u Srbiji će temperatura, od četvrtka 16. juna u većini mesta prelaziti 35 stepeni, navodi RHMZ.

RHMZ upozorava i da se do kraja sedmice očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine.

„Do porasta temperature dolazi zbog priliva toplijeg vazduha sa severa Afrika i iz Mediterana i to je uobičajeno za ovo doba godine“, rekla je za agenciju Beta dežurna prognostičarka u RHMZ Aleksandra Arsić.

U većem delu Srbije danas će biti pretežno sunčano i malo toplije vreme, uz slab do umeren vetar i temperaturu do 30 stepeni.

Prema prognozi vremena za sedam dana, do kraja sedmice biće pretežno sunčano i veoma toplo za ovo doba godine.

U četvrtak će maksimalna temperatura u većini mesta biti oko 35 C uz pojačan južni i jugoistočni vetar.

U petak i za dane vikenda maksimalna temperatura od 35 do 38 C, a na severozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti mogući su kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom, uz manji pad temperature, oko 30 C.

Zatim promenljivo oblačno, s lokalnim pljuskovima s grmljavinom uz postepeni pad temperature.

Za veći deo Srbije će u četvrtak i petak važiti narandžasti meteo-alarm zbog ekstremno visokih temperatura.

Republički hidrometeorološki zavod je objavio podatke za naredna tri dana i u prognozi za četvrtak se navodi da će svi delovi zemlje, izuzev Bačke, biti u „narandžastom“.

Kako se navodi, to znači da se ekstremno visoke temperature smatraju opasnim vremenskim pojavama. Građani bi trebalo da budu obazrivi, svesni rizika i da prate savete nadležnih.

(B92, BETA, TANJUG)

Share this post: