ROTŠILDI POSLALI PRETEĆE PISMO JAVNOSTI: Biritanija mora ostati u Evropskoj Uniji!

lord jakov rotsild

Lord Rotšild je urgirao na britansku javnost da glasa za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji, poslavši otvoreno preteće pismo The Times-u.

Rotšild je u svom pismu rekao da britanska javnost ne bi trebalo da „rizikuje ugrožavanje trenutno dobre situacije u državi“ i ukazao na to da je evropskim državama „bolje da su zajedno“ piše Webtribune.rs

Rotšild, koji predsedava fondom za ulaganja RIT Capital Partners, napravio je paralelu sa svojim porodičnim preduzećem koje je nastalo tako što su petorica braće uspostavila „prvi pravi međunarodni bankarski sistem“ koji je delovao iz Londona, Pariza, Beča, Napulja i Frankfurta krajem 18. veka.

„Braća su radila zajedno, delili informacije i ideje i sagradili neverovatno preduzeće koje deluje van svih granica i kultura“, rekao je on. „Fondacija Evropske ekonomske zajednice (EEC) je zasnovana na sličnim princima, a to je da smo svi jači kada smo zajedno“.

Rotšild je takođe aludirao na brojne veće nezavisne institucije, uključujući MMF, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Banku Engleske, koje su takođe upozorile da ne treba izaći iz EU jer bi se britanska ekonomija urušila.

OECD je navela da bi britanski BDP pao za više od 3% u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU kao i da bi bili ugroženi britanska ekonomska dinamika i produktivnost.

Rotšild je komentarišući spoljnu politiku rekao da živimo u vreme kada je „međunarodni red zasnovan na saradnji ključan za prosperitet i sigurnost“.

„Trenuto smo stalni član Saveta bezbednosti UN i veoma smo važni za G8 i Komonvelt. Međutim, izlaskom iz EU bismo ugrozili svoju diplomatiju, odbranu, okruženje i svoje liberalno-demokratske vrednosti“, dodao je on.

On je takođe istakao da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da podstakne novi referendum u Škotskoj za napuštanje Velike Britanije, što bi dodatno ugrozilo ovu državu.

„Ne vidim nijedan dobar razlog zašto bi trebalo da prihvatimo smanjenje naše uloge na svetskoj sceni“, rekao je on.

(Webtribune.rs)

Share this post: