Rus razvija crnogorski turizam: Juče bacio u more pored Petrovca 500 rimskih novčića, neprocenjive vrednosti

Nagrada

Državljanin Rusije Vladimir Evgenič iz Moskve bacio je juče u more pored Petrovca 500 rimskih novčića, neprocenjive vrednosti.

Rus, koji je strastveni sakupjač antkviteta, nesvakidašnji poklon gradu darivao je jer, kako kaže, već punu deceniju i po živi u Petrovcu, koga oseća kao svoj drugi rodni grad.

Evgenič je juče rano ujutru, pred samu kišu, isplovio barkom u kojoj je bio sa nekoliko meštana.

Nakon što su prethodno iz njegove vredne zbirke prebojali više od 500 novčića, krenuli su od Crvene Komune do Lazareta, i na nekih desetak metara od obale, bacali „blago“.

Među novčićima nalaze se i vredni primerci, koji su san svakog kolekcionra.

Upravo Petrovac, koji u svojoj dugoj istoriji, beleži i Rimljane, iza kojih je kao trag ostao jedan od najčuvenijih rimskih mozika na lokalitetu Mirište iznad grada, kao i ostaci celog naselja iz toga perioda, vekovima unazad je bio mesto gde su se sudarale brojne civilizacije i kulture.

Na ideju sam došao sa svojim prijateljima, sa kojima svakoga dana provodim vreme.

Petrovac, koji je deo tog drevnog Mediterana, zaslužuje da bude grad u koji će ljudi, sa bilo kog meridijana, rado dolaziti, ne samo na odmor, već i da istražuju njegovu bogatu kulturu, istoriju…

blago-bogatstvo-bogatas biznismen

Upoznat sa istorijom Crne Gore i ovoga mesta, odlučili smo da moru vratimo „blago“, koje su vekovima unazad isti ti ljudi uzimali. Upravo podmorje ovoga dela Jadrana, bila je nepresušna riznica, koja je nekontrolisano pljačkana – kazao je Evgenič.

(BKTV News)

Share this post: