RUSI OTKRILI: Evo koje oružje želi Srbija!

rusija oruzje pancir

Ako planovi Srbije o dobijanju PVO sistema i lovaca „mig 29” od Rusije budu uspešni, dobijeno naoružanje obnoviće ravnotežu na Balkanu koja bi mogla da bude narušena planovima Hrvatske da od SAD kupi operativno-taktičke rakete, prenosi „Sputnjik” pisanje lista „Komersant”.

„Srpska vojska smatra da će pojavljivanje ovakvog oružja na Balkanu promeniti ravnotežu snaga u regionu. Ali, pomoć od onih koji ih tako aktivno zovu u NATO nisu dočekali.

I bili su prinuđeni da se obrate nama“, kaže izvor.

Prema podacima „Komersanta”, srpsku vojsku interesuju pre svega sistemi PVO srednjeg („buk” i „tor”) i malog („pancir S1”) dometa. 

Što se tiče pitanja o isporuci kompleksa zemlja-vazduh S-300, tokom susreta u Beogradu ono nije potegnuto, pošto srpski vojni budžet ne dopušta takvu vrstu kupovine. 

Pored toga, prema informacijama lista, Ministarstvo odbrane Srbije namerava da popuni svoj avio-park s nekoliko lovaca tipa „mig 29”.

Izvori lista tvrde da ako Moskva i Beograd usaglase količinu neophodnih sistema PVO i aviona, oni će biti isporučivani iz postojećih resursa Ministarstva odbrane Rusije, uz naknadnu modernizaciju. 

Ta varijanta će za Srbiju biti i brža i jeftinija, piše list i navodi da će to omogućiti očuvanje balansa snaga u balkanskom regionu.

Raketni sistem „buk” je, inače, naslednik raketnog sistema „kub” kojeg poseduje Vojska Srbije.

„Kub” je nabavljen još u vreme SFRJ, a upotrebljavan je u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Između ostalog, njime je oboren američki F-16 iznad BiH 1995. godine.

Raketni sistemi „tor” i „pancir” pripadaju novijoj generaciji sredstava PVO, a „pancir” spada u hibridne sisteme jer je opremljen i protivavionskim raketama i topom.

Njegovom nabavkom moglo bi se, u izvesnoj meri, nadomestiti povlačenje protivavinskih topova kalibra 20 i 30 mm u vreme kada se očekivala nabavka novijih sistema.

Kada je bilo izvesno da od toga nema ništa, izvestan broj samohodnih topova kalibra 30 mm („prage”) vraćen je u upotrebu.

(Sputnik)

Share this post: