Rusija i Velika Britanija u sukobu: Sporni u rezoluciji „Dejton“ i „genocid“

savet-bezbednosti-un-nacije

Potvrda Dejtonskog sporazuma i upotreba termina genocid – glavne su tačke razmimoilaženja Rusije i Velike Britanije, pišu “Večernje novosti“.

Zbog njih su male šanse da dođe do kompromisa oko rezolucija o BiH i Srebrenici, koje su ove dve zemlje predložile u Savetu bezbednosti.

U ovom trenutku teško je predvideti epilog višenedeljnog diplomatskog rata koji se poveo oko srebreničkog jubileja, jer i Moskva i London, prema informacijama beogradskog lista, vode široke konsultacije na Ist Riveru kako bi opipale puls članica Saveta bezbednosti i obezbedile što širu podršku za svoj predlog.

Ukoliko odnos snaga u SB bude tesan, prema ocenama u diplomatskim krugovima UN, izlazna strategija mogla bi da bude da ne prođe nijedna rezolucija, već da se usvoji zajednička izjava, koju bi potpisao predsedavajući SB, a u kojoj bi bile izbegnute sve „kontroverzne tačke“.

Najekstremnija, ali manje izgledna varijanta, jeste da nijedna od strana ne odustane od svog dokumenta i da, kao stalne članice SB, pribegnu pravu veta.

Kako je „Novostima“ rečeno u vrhu srpske vlasti, čitava diplomatska aktivnost Beograda trenutno je usmerena na sprečavanje usvajanja britanske rezolucije, koja je i u dorađenoj varijanti izrazito antisrpska i ne doprinosi pomirenju, već povećanju napetosti u regionu.

Zbog toga je svim članicama SB poslato još jedno pismo, u kojem se ukazuje na pogubnost i štetnost britanskog dokumenta o Srebrenici.

Ruski tekst, kao kontrapredlog britanskom, mnogo je odmereniji. U njemu se traži osuda svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, ali i poziva da SB još jednom potvrdi „Dejton“. Po mnogima, upravo slabljenje Dejtonskog sporazuma indirektno za cilj ima rezolucija Londona.

(VEČERNJE NOVOST)

Share this post: