Rusija na Arktiku zavodi red a ne Amerika

Napetost

Šef američke obalne straže Pol Cukunft u intervju za „Njuzvik“ priznao je da Rusija igra vodeću ulogu na Arktiku i da je u tom smislu miljama ispred SAD.

Šef američke obalne straže Pol Cukunft u intervju za „Njuzvik“ priznao je da Rusija igra vodeću ulogu na Arktiku i da je u tom smislu miljama ispred SAD.

 Trenutno u severnim vodama SAD poseduju samo dva ledolomca, koji su, pritom, zastareli. Jedan od njih, „Polar si“, nalazi se na remontu. S druge strane, Rusija ima šest atomskih ledolomaca i deset ledolomaca sa dizel motorom. Takođe, pravi se projekat broda sa deplasmanom koji iznosi 55,6 hiljada tona.

Kako ističu stručnjaci, za razliku od SAD, Rusija ima održivu strategiju osvajanja Arktika. Kako bi očuvala sopstvene interese na Arktiku, Rusija je 2014. godine pojačala vojno prisustvo na severu, dok je ranije usvojila posebnu Strategiju za razvoj severnih delova zemlje.

rusija ratni brod

Prema američkim istraživanjima, na Arktiku se nalazi 15 odsto preostalih svetskih zaliha nafte i do 30 odsto zaliha gasa. Osim toga, vodama Arktika prolazi Severni morski put, kojim se iz Evrope u Aziju stiže za čak 13 dana manje nego kroz Suecki kanal.

Veliki broj ledolomaca će pomoći Rusiji da kontroliše ovu važnu rutu. Trenutno Severnim morskim putem transportuje se oko 4 miliona tona robe, pri tome postoji mogućnost da se dvadesetostruko poveća obim u toku narednih 15 godina.

U poslednje vreme, interesovanje stranih partnera za Severni put raste upravo zahvaljujući merama koje preuzima Rusija.

(sputniknews.com)

Share this post: