Rusija nerešiva dilema za SAD: Putin ujedinio pobunjenike i sirijsku vojsku protiv ID

U Moskvi potvrdili da sada osim Asadove vojske naoružavaju i Slobodnu sirijsku armiju. Nastavak svakodnevnog “sevanja varnica” između Kremlja i Ankare.

Osimregularne sirijske armije lojalne predsedniku Asadu, Rusija sada naoružava i pomaže Slobodnu sirijsku armiju čijih se oko 5.000 vojnika uključilo u borbu protiv Islamske države.

Na taj način Moskva želi da stvori zajednički front onih Sirijaca koji su spremni da se sa oružjem u rukama suprotstave radikalnim islamistima, čiji broj dostiže 60.000 i koji drže oko 70 odsto teritorije te arapske zemlje.

Ruska avijacija svakodnevno izvodi 30 do 40 udara na položaje ID, ali očigledno da to nije dovoljno i da je stvaranje zajedničkih kopnenih trupa, patriotskog sirijskog fronta, jedini način da se oni istisnu iz zemlje.

Vest o podršci Slobodnoj siriskoj armiji prvi je saopštio načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov, a nešto kasnije tu informaciju je potvrdio i Putinov portparol Dmitrij Peskov, koji je pre samo nekoliko dana negirao da Moskva pomaže Slobodnu sirijsku armiju.

Trenutno je stvoren zajednički front u provincijama Homs, Hama, Alepo i Raka. Sirijska slobodna armija je do sada ratovala protiv snaga predsednika Bašara Asada.

Osim stvaranja sirijskog fronta, Rusija nastavlja “čarke” na još jednom frontu, onom sa zvaničnom Ankarom.

U ponedeljak je došlo do novog pomorskog incidenta sa Turcima kada su ruska raketna krstarica i čamac ruske obalske straže primorali komercijalni brod sa turskom zastavom da promeni kurs, nakon što se našao na putanji brodova krimske energetske kompanije “Černomornjeftegaz”.

To je drugi pomorski incident između Rusije i Turske u samo dva dana, pošto je posada ruskog razarača “Smetlivi” juče bila primorana da koristi vatreno oružje da bi sprečila sudar sa turskim ribarskim brodom u Egejskom moru.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Turske Mevljut Čavušoglu tvrdi kako su u Moskvi preuveličali opasnost od incidenta sa turskim ribarskim brodom u Egejskom moru.

Turska posada kaže da su bili udaljeni od ruske krstarice dva kilometra, da nisu znali čiji je to brod i da na njih nije ni pucano.

(Novosti.rs)

Share this post: