Rusija: Sprečićemo dotok gasa EU ako budu sprečavali izgradnju „Turskog toka“!

Gasovod

Ruski gasni gigant „Gasprom“ prvi put je zapretio da će obustaviti snadbevanje Evrope prirodnim gasom, ako projekat gasovoda „Turski tok“ bude blokiran, prenosi portal „Russia Beyond the Headlines“.

Sprečićemo dotok gasa EU ako nas na to prisile, rekao je direktor „Gasproma“ Aleksej Miler na konferenciji u Berlinu, navodi portal Russia Beyond the Headlines pozivajući se na pisanje ruskog poslovnog lista RBC Dejli, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, EU jednostrano pokušava da prebaci sve rizike na snabdevača gasom, što stvara velike poteškoće za „Gasprom“. „Evropa mora dati jasan i kategorički odgovor treba li joj ova resursna baza ili joj ne treba“, rekao je Miler.

Prema rečima stručnjaka, ranije su ruske vlasti i rukovodstvo „Gasproma“ insistirali na tome da nikada ne bi povredili ugovorne obaveze prema evropskim klijentima.

U tekstu se dodaje da se u Evropi pojavila koalicija zemalja koje podržavaju „Turski tok„, ali da među njima nema Bugarske, koja je ranije pod pritiskom Evropske komisije, odustala od izgradnje gasovoda „Južni tok“.

Kako navodi ruski poslovni list RBC Dejli, Dmitrij Baranov, stručnjak u oblasti energetike, smatra da je jedan od razloga oštrih izjava iz „Gasproma“ – stvaranje evropskog energetskog saveza. Evropski potrošači dogovarali su se do sada sa dobavljačima pojedinačno, a uslovi poslovnih ugovora bili su strogo poverljivi.

„Ako Evropska komisija želi da uspostavi jedinstvenu uvoznu cenu gasa, to neće biti najniža cena po kojoj snabdevamo Evropu“, navodi Baranov.

O Milerovom upozorenju Briselu piše i njujorška agencija Blumberg.

Tužba koju je Evropska unija pokrenula protiv „Gasproma“ zbog „zloupotrebe dominantne pozicije na evropskom tržištu“ može zakomplikovati rešavanje ukrajinske krize i povećati rizik od prekida isporuka gasa iz Rusije do Evrope, kaže za Blumberg šef energetskog odeljenja kompanije „Enerdži aspekts“ Trevor Sikorski.

Njujorška agencija podseća da je Rusija upozorila Evropu da od 2020. godine planira da obustavi isporuke gasa preko Ukrajine, koja je trenutno njena glavna tranzitna ruta, i dodaje da je, međutim, Miler prošle nedelje u Berlinu izjavio da bi „Gasprom“ mogao zaustaviti isporuku gasa Evropskoj uniji, ukoliko Brisel pokuša da blokira planiranu gradnju gasovoda „Turski tok“.

Ruski zvaničnici tvrde da gasovod ne krši evropske propise, jer će države članice biti u mogućnosti da izgrade sopstvenu mrežu od turske granice sa Grčkom, navodi se u tekstu.

„‘Gasprom’ odustaje od kontrole sistema distribucije u Evropi kako bi se fokusirao na cenovnu konkurentnost. Strategija ‘Gasproma’ se prilagođava evropskim propisima. ‘Turski tok’ je odraz nove strategije, jer će ‘Gasprom’ samo dopremati gas do granice, a na kupcima ostaje da se nose sa evropskim propisima“, kaže analitičar Centra za evropske politike Marko Đuli, prenosi ovaj američki medij.

I pored toga, nema garancija da će EU smatrati „Turski tok“ povoljnijom varijantom od „Južnog toka“ kada bude detaljno analizirala projekat, prenosi Blumberg izjavu potpredsednika Evropske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča datu ruskom listu Komersant. „Na neki način, ovo je ista priča kao i ‘Južni tok'“, rekao je Šefčovič.

Na drugoj strani, ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je prošle nedelje da se EU može protiviti koliko želi, ali da nema izbora, budući da će zavisiti od ruskog gasa još najmanje četvrt veka, navodi Blumberg.

(Tanjug)

Share this post: