Ruska pravoslavna crkva: Rusija vodi sveti rat protiv terora Islamske države

patriajrh kiril rusija crkva molitva liturgija svece

Ruska pravoslavna crkva izrazila je danas podršku odluci Moskve da izvede vazdušne udare na položaje ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, nazivajući to „svetom bitkom“.

„Borba protiv terorizma je sveta bitka i danas je naša država možda najaktivnija snaga u svetu koja je bije“, izjavio je načelnik odeljenja za odnose sa javnošću unutar crkve Vsevolod Šaplin, prenela je agencija Interfaks.

Šaplin je eksplicitno rekao da Crkva podržava odluku Rusije da angažuje svoje vazduhoplovne snage u Siriji u borbi protiv IS.

„Ova odluka u skladu je sa međunarodnim pravom, mentalitetom našeg naroda i specijalnom ulogom koju je naša država uvek imala na Bliskom istoku“, istakao je Šaplin, naveo je AFP.

Jedan istaknuti muslimanski verski vođa u Rusiji, podržao je, takođe, rusku vojnu intervenciju u Siriji, istakavši da su Sirijci „praktično naši susedi“.

„Mi u potpunosti podržavamo upotrebu kontingenta ruskih oružanih snaga u borbi protiv međunarodnog terorizma“, rekao je Talfat Tadžhudin, direktor Centralne spiritualne administracije muslimana Rusije u izjavi za RIA Novosti.

Savet koji predstavlja glavne regligije u Rusiji pravoslavlje, islam, judaizam i budizam izdaće zajedničko saopštenje o ulozi Rusije u Siriji, kazao je Šaplin.

„U tom saopštenju podržaćemo odluku koju je donela naša vlada“, dodao je on.

Gornji dom ruskog parlamenta dao je ranije danas zeleno svetlo zahtevu predsednika Vladimira Putina o angažovanju ruskih oružanih snaga u Siriji.

(Tanjug)

Share this post: