Ruska vojska dobila novi pametni sat, „strelac“ (VIDEO)

sat ruka strelac alarm rusija vojska

Ruska vojska opremljena je novim pametnim satom. Sprava nazvana „strelac“ može da radi i u uslovima koji vladaju neposredno posle nuklearne eksplozije. Služi, između ostalog, i za pozicioniranje, poziv upomoć i kao alarm.

„Strelac“ je izum kompanije „Argus spektar“ i nosi se kao običan sat.

Pametni sat održava stalnu vezu sa komandom preko zaštićene digitalne veze koristeći tajne talase koje je gotovo nemoguće presresti, jer je za presretanje potrebno jako elektronsko dejstvo koje će zbog jačine biti lako otkriveno.

U slučaju da je potrebna hitna medicinska pomoć, „strelac“ sam šalje poziv komandnom mestu, koje o tome odmah obaveštava nadležnog oficira. On tako odmah saznaje šta se i kome dogodilo.

„Strelac“ hitno šalje znak za uzbunu ako vojnik prestane da diše, ne pomera se duže od 45 sekundi, otet je, odnosno napustio je obeleženu teritoriju, ili je jednostavno skinuo pametni sat sa ruke.

Po slanju tog alarma, sat se pretvara u „svetionik“ za potragu i navodi tim za spasavanje do lokacije na kojoj se nalazi.

Može i da prima koordinate za određeno mesto i da vojnika koji ga nosi tamo i odvede, jer ima ugrađen sistem mikročipova sistema za globalno pozicioniranje GLONASS.

Početna ideja bila je da „strelcem“ bude opremljeno obezbeđenje u udaljenim vojnim objektima kako bi trenutno mogli da podignu uzbunu ako su ugroženi.

Sprava je isprobavana u ekstremnim uslovima tokom prethodne dve godine i radila je besprekorno na temperaturama od -50 stepeni Celzijusa do +50 stepeni, što garantuje da će raditi od zaleđenog Arktika do pakleno vrele centralne Azije.

„Strelca“ već koriste oficiri u Kontrolnom centru nacionalne odbrane u Moskvi.

Smatra se da je prethodna verzija ruskog pametnog sata korišćena prošle godine tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

(Mondo)

Share this post: