Ruski dokazi i izveštaji pokvarili odnose Erdoganovih i Zapada

Ilustracija

Zapad će iskoristiti informacije koje Rusija ima o umešanosti Turske u krijumčarenje nafte sa ID kako bi oslabio Erdoganov režim, pišu ruski analitičari.

Kako pišu “RIA novosti“, nekoliko ruskih analitičara je sigurno da će zapadne zemlje iskoristiti informacije koje je nedavno objavilo rusko Ministarstvo odbrane o saradnji Turske i Islamske države u krijumčarenju nafte.

Šef moskovskog Centra za politička istraživanja Aleksej Muhin naveo je da je Vašington napokon shvatio da je u čitavu akciju umešan i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi “Sputnjik“.

“Neočekivano podržavajući Rusiju, Vašington igra igru slabljenja Erdoganove vlasti. Jasno je da će Erdogan imati poteškoće da se pravi da se ništa ne dešava“, rekao je Muhin.

On je dodao da će “slabljenje Erdogana pomoći Zapadu da lakše upravlja Turskom kada je u pitanju konflikt u Siriji“.

kamion cisterna nafta isil turska sirija

Analitičar Aleksej Martinov smatra da će i SAD i EU reagovati na ruske informacije i da je malo verovatno da će Vašington ili Brisel pokušati “da pokriju Erdogana“.

Ranije u toku nedelje rusko Ministarstvo odbrane je objavilo satelitske snimke koji pokazuju ilegalnu trgovinu naftom preko tursko-sirisjke granice, od koje Islamska država zarađuje.

Prema navodima ruskog ministra odbrane Anatolija Antonova, turski predsednik i njegova porodica su umešani u krijumčarenje.

(B92)

Share this post: