Ruski kapetan prvog ranga špijunirao za Ukrajinu

rusija specijalna policija omon

Ruski kapetan prvog ranga, Vladislav Nikoljski, po svemu sudeći, biće osuđen na 20 godina zatvora zbog špijunaže u korist Ukrajine.

On je prodao vojnim vlastima Ukrajine tajna tehnička dokumenta koja se tiču ruskih vojnih brodova, kao i katalog standardizacije ruskih vojnih brodova koji je nosio oznaku tajnosti.

Tehnička dokumentacija koju je Nikoljski dao ukrajinskim vlastima se ticala ruskog vojnog broda na vazdušni pogon koji nosi ime „Zubr“, navodi agencija RIA Novosti.

Pored njega, u ovom krivičnom delu su učestovali Vasilij Černi, predstavnik Feodesijskog proizvodnog kompleksa „More“, te Vjačeslav Rodionov iz 51. Centralnog tehničko-konstruktorskog instituta Ruske Federacije.

Rodionov je dao tajnu informaciju Nikoljskom, a Nikoljski je informaciju o vazdušnom pogonu vojnog broda „Zurb“ prodao za 200 hiljada američkih dolara.

Rodionov je 2014. godine zbog ovog dela osuđen na šest godina uslovne kazne, ali će mu biti suđeno dodatno još jednom zbog novih informacija do kojih se došlo tokom istrage. Vasilij Černi je preminuo tokom suđenja.

(Pravda)

Share this post: