Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da vrati odbeglog Bogoljuba Karića u Beograd?

Povratak u Srbiju?

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da vrati odbeglog Bogoljuba Karića u Beograd, spekuliše se u krugovima bliskim ovom biznismenu i lideru Pokreta snaga Srbije (PSS) kome se na teret stavlja da je oštetio državu za više od 60 miliona evra kroz suvlasništvo sa državom u kompaniji Mobtel.

Karić je pobegao iz zemlje 2006, a šest godina kasnije Bogoljubov PSS je ušao u vlast na listi naprednjaka, i od tada se u nekoliko navrata pojavila priča o njegovom povratku. Međutim, kao uslov je ispostavljao da se od optužbi brani sa slobode. Kako do toga nije došlo, navodno će ruski predsednik prilikom posete Srbiji 16. oktobra pokrenuti pitanje povratka vlasnika BK grupe koja u Moskvi posluje od 1987. godine.

Kao dokaz naši izvori ističu prošlonedeljnu nagradu fondacije BK ruskom predsedniku koju je u njegovo ime primio ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Ovu informaciju „Vesti“ su pokušale da provere kod Karićevog brata, republičkog poslanika Dragomira Karića, ali nismo uspeli da ga dobijemo, iako nam je rečeno da bi oko podneva trebalo da stigne letom iz Moskve. Portparol PSS-a Jadranka Tasić kaže za „Vesti“ da ne zna da li je tačno da će se ruski predsednik založiti za Bogoljuba Karića.

– Nemam takvu informaciju, ali spremna sam da častim ako neko pokrene pitanje povratka mog lidera i ako se on vrati u zemlju – ističe Tasić.

O Bogoljubovom povratku mediji su prošle godine spekulisali u dva navrata, a i sam Karić se 2013. oglasio u jednom nedeljniku progovorivši da su mu o glavi radili ministar Mlađan Dinkić i austrijski biznismen Martin Šlaf tvrdeći da im je cilj bio da mu uzmu Mobtel. Dinkić je to demantovao kao gnusnu laž, ali kako više nije u vlasti, Karić za povratak kući mogao da ima prepreku manje.

Priča se da je ovaj srpski tajkun našao drugi dom u Rusiji, kao i Mirjana Marković, supruga bivšg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Karić se oduvek ponosio dobrim vezama sa ruskim vlastima. Kada je u martu na najvećem svetskom sajmu nekretnina MIPIM u Kanu BK grupa promovisala projekat stambeno-poslovnog kompleksa Venecija na 1,5 miliona kvm koji će se graditi u Moskvi, isticano je da je lično Karić stavio potpis na sporazum sa Saveznim fondom Ruske Federacije.

Već u aprilu se zavrtela nova priča da će Bogoljub „Uskrs proslaviti sa porodicom u Beogradu“. Medijsku buku je ubrzo pojačao tada još uvek premijer Ivica Dačić izjavom da bi Kariću trebalo omogućiti da dođe u Srbiju i iznese svoju odbranu.

Kako je sve ostalo na probnom balonu, Karić je izgleda rešio da u avgustu odškrine vrata projektom Tesla Siti, koji je njegova kompanija predstavila kao kompleks na dva miliona kvadratnih metara. Nije im smetalo što su godinu i po dana ranije projekat „Tesla grad“ ponudili vladi Ivice Dačića Srpski institut iz Vašingtona i američki Babson koledž. Tu se nije stalo.

Prošlog meseca je u okviru BK grupe i registrovana firma Tesla Grad BK, a projekat je predstavljen članovima kabineta aktuelnog premijera Aleksandra Vučića.

(Vesti onlajn)

Share this post: