SAD strepe: AIIB se širi i ugrožava svetsku banku povoljnijim kreditima

Kinezi ruše dolar

Australijske vlasti su saopštile da će se ta država pridružiti Azijskoj banci za infrastrukturne investicije (AIIB) kao članica-osnivač.

Vlasti su istakle da će učešće Australije u ukupnom kapitalu banke iznositi 930 miliona australijskih dolara (719 miliona američkih dolara) za period od pet godina.

„Banka AIIB ima 57 članica-osnivača čije će učešće u ukupnom kapitalu banke od 100 milijardi dolara biti 20 milijardi dolara“, navodi se u zajedničkom saopštenju australijske ministarke spoljnih poslova DŽuli Bišop i ministra finansija DŽoa Hokija, prenela je agencija Frans pres.

„Odluka je doneta posle dugotrajnih pregovora između vlade (Australije), kineskih zvaničnika i drugih ključnih partnera širom sveta. Procenjeno je da u Azijskom regionu u ovoj deceniji postoji infrastrukturni finansijski manjak od osam biliona dolara, a AIIB će biti deo rešenja za pokrivanje tog manjka“, navodi se u saopštenju.

Ugovor o pristupanju Australije AIIB-u, kako se dodaje, biće potpisan sledećeg ponedeljka u Pekingu.

Japan i SAD su od početka izrazile zabrinutost zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavaju Vašington i Tokio.

Još 2013, kada je Kina obelodanila nameru o osnivanju banke, SAD su počele da ubeđuju svoje saveznike da bojkotuju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svetsku banku.

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje ukljucuju Singapur i Katar.

(Tanjug)

Share this post: