SANKCIJE VIŠE ŠTETE EU NEGO RUSIJI! — MEDVEDEV: Imate li predstavu šta smo preživeli, sankcije nam ne mogu ništa!

Oštro

Sankcije nikada nisu naterale Moskvu da zauzme određeni stav, pa to nije slučaj ni sada, poručio je ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji najavlјuje da će Rusija pokriti sve svoje potrebe na tržištu namirnica, a evropske i baltičke zemlјe će zbog toga imati mnogo štete.

„Smatramo da je Amerika kriva za to što su naši odnosi toliko degradirali. Mi nismo težili ka tome. Preduslovi za saradnju bili su vrlo dobri. Možda će nešto i ostati za budućnost, ali temelј je uništen“, smatra Medvedev.

On najavlјuje da će, po pitanju međunarodne bezbjednosti, Moskva i Vašington ostati u kontaktu, ali kada je reč o ekonomiji, Rusija i SAD nemaju nikakvu obavezu da budi partneri.

„Naš promet sa SAD iznosi 25-30 milijardi dolara, što nije neka značajna suma“, pojašnjava Medvedev u godišnjem intervjuu za ruske medije.

On ukazuje na činjenicu da u SAD na čelo države dolazi čovjek koji se nijedan dan nije bavio politikom i koji nema usađene antiruske stereotipe.

„To su lјudi koji sve počinju `od čistog lista`, što nije loše“, ocenjuje Medvedev.

On ističe da je Rusija i dalјe najveći izvoznik oružja na svetu poslije SAD i da od tog izvoza zarađuje 17 milijardi dolara godišnje.

„Svima je jasno da od toga nema koristi samo Ministarstvo odbrane, već cela zemlјa. Svesni smo toga u kakvom svetu živimo.

Mislim da lјudi cene što je situacija danas stabilna, što se granice dobro čuvaju, što se kod nas ne događa ono što vidimo na Bliskom istoku i u Evropi“, navodi Medvedev.

On naglašava da je privatizacija paketa dionica fabrike „Rosnjeft“ najveća transakcija ove godine u svetskoj naftnoj industriji.

„Za kupovinu su bili zainteresovani i Japanci i Korejci, ali to je bilo `na dugačkom štapu`.

Ako neko hoće da kupi te deonice sa odgođenim plaćanjem, onda je to za nas neprihvatlјivo“, pojašnjava Medvedev.

On smatra da je hapšenje bivšeg ministra ekonomskog razvoja Alekseja Ulјukajeva „krajnje tužan događaj“.

„To nije dnevnopolitička potreba niti želјa da se pridobiju birači.

Funkcioneri se pozivaju na odgovornost u svakom periodu, a ne samo pred izbore“, dodao je Medvedev.

(Srna)

Share this post: