SAVET BEZBEDNOSTI UN: Čurkin i Samanta „zaratili“ zbog Alepa i Srebrenice!

Prisluškuju me!

Na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Siriji protekle noći je došlo do verbalnog sukoba između ruskog ambasadora Vitalija Čurkina i predstavnice SAD Samante Pauer, koja je situaciju u Alepu između ostalog uporedila sa masakrom u Srebrenici, a on joj je uzvratio da „nije Majka Tereza“.

Čurkin je, na optužbe Pauerove da se u sirijskom gradu Alepu čine zločini nad civilima, rekao da američka ambasadorka nije u poziciji da nastupa „kao da je Majka Tereza“ jer, kako je istakao, predstavlјa zemlјu sa slabim rezultatima na polјu poštovanja lјudskih prava, prenosi Tas.

Samanta Pauer je, govoreći na sinoćnoj sednici u Nјujorku, uporedila situaciju u Alepu sa ozloglašenim zločinima nad civilima, uklјučujući hemijski napad na Kurde u iračkoj Halabdži 1988, genocid u Ruandi 1994. i srebrenički masakr 1993, navodi ruska agencija.

Ruski ambasador, koji je Savet izvestio o oslobađanju Alepa, poručio je na to Pauerovoj da „ne izgubi iz vida koju zemlјu predstavlјa“.

„Setite se rezultata svoje zemlјe pre nego što počnete da iznosite mišlјenje sa pozicije moralne ili bilo koje druge vrste nadmoći. Istorija i Bog će prosuditi ko je za šta kriv“, rekao je Čurkin.

On je, takođe, ukazao na ulogu koju je, kako je rekao, „zapadni trio“ igrao u eskalaciji sirijske krize i invaziji SAD na Irak 2003. što je dovelo do formiranja Islamske države, navodi Tas.

Samanta Pauer je na sednici oštro kritikovala vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada i njene podržavaoce, optuživši provladine snage da ubijaju civile na ulicama Alepa.

„Vaše snage i vaši punomoćnici izvode te zločine.

Vaše barel-bombe, minobacači i vazdušni udari omogućili su miliciji u Alepu da opkoli desetine hilјada civila u vašem sve užem obruču“, zaklјučila američka ambasadorka u SB UN.

(Tanjug / RTS)

Share this post: