Šef srpske diplomatije: Rusija je morala da prizna takozvani kosovski pasoš!

Intervju

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da Rusija ne menja stav o Kosovu, a da je Rusija bila obavezna da u posebnim slučajevima prizna takozvani kosovski pasoš.

Kako je Dačić rekao da je Rusija bila obavezna da u posebnim slučajevima i zbog učešća na sportskim događajima pod okriljem MOK-a ili međunarodne sportske federacije, omogući ulaz na svoju teritoriju građanima sa pasošima „takozvane republike Kosovo“.

Dačić je naglasio da odluka Moskve „ne znači uvod u priznavanje kosovskih dokumenata“.

„To je, nažalost, posledica prijema Kosova u MOK i svi to moraju da poštuju. Ruski stav o statusu Kosova ostaje nepromenjen“, istakao je šef srpske diplomatije.

Ambasada Rusije u Srbiji saopštila je ranije danas da je ulaz sa pasošima takozvane „republike Kosovo“ na teritoriju Ruske Federacije moguć samo u slučajevima, koji se temelje na ispunjavanju međunarodnih obaveza Ruske Federacije u svojstvu strane-primaoca događaja, koji se organizuju preko multilateralnih struktura, čiji je član ili učesnik tzv.

Republika Kosovo„, kao i radi obezbeđenja učešća njenih predstavnika u sportskim događajima, koji se održavaju na teritoriji Rusije pod okriljem MOK-a ili relevantnih medjunarodnih sportskih federacija.

„U drugim svrhama procedura ulaza lica sa kosovskim pasošima na teritoriju Rusije ne menja se. Dakle ovaj ulaz nije moguć“, saopštila je ruska ambasada.

Dačić je za RTS naveo da je Međunarodni olimpijski komitet primio Kosovo u svoje članstvo i da ukoliko se desi da sportisti Kosova moraju da učestvuju u nekim sportovima koji se dešavaju na terenima u Rusiji, da će u tom slučaju moći da koriste pasoše Kosova, kao i u slučaju da im je Rusija samo tranzitna zemlja.

„I to nema nikakve veze sa statusnim pitanjima“, poručuje Dačić.

Ivica Dačić izjavio je da ne mora da znači da bi zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova mogle da glasaju i za njegovo članstvo u Unesko, kao i da očekujuje da Kosovo neće postati članica te organizacije.

On je rekao i da je siguran da će UN odbiti takav zahtev Prištine.

„To što su pojedine zemlje priznale nezavisnost ne znači da će doneti jednu takvu odluku, a s druge strane Srbija je vodila jednu politiku koja je u međunarodnim odnosima imala korektan odnos prema zahtevima pojedinih zemalja i sada je red da te zemlje imaju korektan odnos prema njoj i prema zahtevima Srbije“, rekao je Dačić za RTS.

(Kurir)

Share this post: