Šefica MMF proglašena krivom!

Kristin Lagard

Kristin Lagard

Specijalni sud u Francuskoj proglasio je šeficu Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard krivom za nemar i umešanost u „aferu Tapi“ 2008. godine.

Utvrđeni nemar Lagardove datira iz perioda kada je bila na funkciji ministra finansija Francuske, a sud je odlučio da joj ne izrekne nikakvu kaznu niti da joj otvori krivični dosije. Lagardova je tada odobrila isplatu 400 miliona evra kontroverznom biznismenu Bernaru Tapiju.

Portparol MMF-a je saopštio da će se čelnici Fonda uskoro sastati, dok je njen advokat rekao da će se žaliti na ovakvu presudu.

Iako kazne nema, očekuje se da će Lagardova biti primorana da napusti kormilo MMF. Rojters piše da bi presuda mogla da izazove novu krizu rukovodstva u MMF-u nakon što je prethodnik direktor Dominik Štros Kan, podneo ostavku 2011. godine zbog skandala vezanog za seksualni napad.

„Slučaj Tapi“ i Bernar Tapi su pod dugogodišnjom istragom zbog slučaja u kome je biznismenu država Francuska isplatila više od 400 miliona evra na ime odštete zbog navodne loše procene njegovog udela u kompaniji „Adidas“ od nekada najveće francuske banke „Kredi Lion“ 1993. godine.

Tapi je 2007. godine podržao Sarkozija na izborima, a samo godinu kasnije Sarkozijeva ministarka Lagard se umešala u slučaj koji je trajao više od decenije i naložila obavezujuću arbitražu, koja je donela Tapiju veliku odštetu.

Taj slučaj je koštao funkcija još neke visoke političke funkcionere iz Sarkozijevog okruženja.

Lagardova je saslušana 2013. godine zbog te isplate, ali je tada tretirana kao svedok.

Izvršni odbor MMF-a je na početku procesa, krajem 2015. godine naveo da ima poverenje u Kristinu Lagard, dok je ona odmah negirala krivicu i rekla je da je „i u ovom slučaju uvek radila u interesu države i da je poštovala zakon“.

Share this post: