SELA SU OŽIVELA: Ko najbolje peče na „Jagnjijadi“!?

foto: Gordana Simonović

foto: Gordana Simonović

 

Druga po redu „Jagnjijada“ organizovana je proteklog vikenda u selu Krupac kod Pirota.

Veliki broj ljudi okupio se da predstavi tradicionalne proizvode pirotskog kraja i okoline, a posebnu pažnju izazvalo je takmičenje u pečenju jagnjadi.

Druga „Jagnjijada“ u selu Krupac kod Pirota proteklog vikenda okupila je 12 takmičarskih ekipa i više od 120 izlagača tradicionalnih jela, domaćih proizvoda i rukotvorina.

Kako je istakao Miodrag Đorđević, jedan od organizatora, cilj manifestacije je da se pokaže da selo kao zajednica živi i ima prostora za mnoge kreativne ideje i akcije.

Naša ideja je da se na ovoj manifestaciji prioritetno priprema pirotsko jagnje, uzgajano bez koncentrata sa sastojcima za koje ne znamo da li su GMO.

Naša je želja da proizvođači iz Krupca i okolnih sela imaju priliku da svoje jagnje donesu ovde, uspostave kontakt sa ljudima, prodaju, a da kupci znaju da su kupili nešto zdravo“, kazao je Đorđević.
Cilj ove manifestacije je da se pokaže da selo kao zajednica živi i ima prostora za mnoge kreativne ideje i akcije.

Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Pirot, Vladan Vasić, koji se zahvalio organizatorima naglasivši da će lokalna samouprava i dalje pomagati ovakve manifestacije.

Otkrivena tajna

Pre nekoliko godina Pirot je tragao za manifestacijom koja će da obeleži naš grad, a nikome nije padalo na pamet da će sela imati neke manifestacije.

Sela su oživela, ali čini se da je Krupac izabrao pravu stvar jer je pirotsko jagnje čuveno. Sve te manifestacije nailaze na razumevanje u lokalnoj samoupravi i sigurno ćemo nastaviti da ih podržavamo“, istakao je Vasić.

Takmičarske ekipe nadmetale su se u tri kategorije: najbolje pečeno jagnje u furuni ili buretu, pod vršnjakom i na ražnju. Ražanj nije uobičajen način pripreme mesa u Pirotu i okolini. Uprkos tome, najviše ekipa takmičilo se baš u ovoj kategoriji.

Kako se najbolje peče jagnje na ražnju?

Nikola Stojisavljević iz ekipe mesne zajednice Temska, rodom je iz Like, gde se jagnje tradicionalno priprema na ražnju. On je objasnio na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom pripreme jagnjetine na ražnju.

Bitna je sama priprema. Jagnje ne sme naglo početi da se peče, treba natenane da se ugreje jedno sat vremena, to je najbitniji deo. Da bude vruće meso, pa se onda polako peče samo na žaru, po mogućstvu bukovom.

Jagnje se začini solju i sitnim začinima, majčina dušica, dodaju se neke trave u premazu. Pivo je jedna od boljih stvari koje koristim za premaz dameso ostane meko“, savetuje Stojisavljević.

Takmičarske ekipe nadmetale su se u tri kategorije: najbolje pečeno jagnje u furuni ili buretu, pod vršnjakom i na ražnju.

ovce

Ove godine i ekipa Veterinarske klinike Pirot učestvovala je u takmičenju. Dragan Janaćković iz ove ekipe smatra da je najvažnije izabrati dobro jagnje, sa određenog područja.

Bez obzira na to što je Krupac domaćin Jagnjijade, naše jagnje sa drugih prostora je mnogo bolje. Ja sam iz Temske, ali kada uzimam jagnje, gledam da je sa prostora Rudinja, Zaskovaca, Toplog Dola… Izabere se jagnje koje nije mršavo, da ima šta i da se iscedi na ražnju.

Dan pre pečenja se zakolje, lepo usoli… Sutradan može podrobica da se stavi u njega, majčina dušica… po želji“, objasnio je Janaćković.

Uz pokroviteljstvo Opštine Pirot, „Jagnjijadu“ u Krupcu organizovali su mesna zajednica, Udruženje građana „Vidlič“, Udruženje žena „Klok“ i Turistička organizacija Pirot.

(Agromedia)

Share this post: