Šest zapadnih zemalja želi članstvo u novoj azijskoj banci

Kinezi ruše dolar

Šest zapadnih zemalja prijavilo se za članstvo u Azijskoj banci za investicije u infrastrukturi (AIIB), potvrdilo je Ministarstvo finansija Kine.

Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Luksemburg i Švajcarska zvanično su poslale molbu da budu primljene među osnivače nove banke, navedeno je u saopštenju objavljenom u petak.

Banka već ima 27 članova, a zvanično bi trebalo da bude formirana do kraja godine, izjavio je kineski ministar finansija Lou Djivej, prenosi Čajna dejli.

Lou je rekao da cilj nove međunarodne finansijske institucije nije da zameni Svetsku banku, Međunarondi monetarni fond ili Azijsku razvojnu banku. AIIB neće biti njihov konkurent, nego će delovati tako da upotpuni njihov rad, istakao je Lou.

Kao članica Svetske banke i Azijske razvojne banke, Kina će nastaviti da podržava njihov rad u cilju smanjenja siromaštva, rekao je Lou.

AIIB će se fokusirati na pozajmice za infrastrukturne projekte u Aziji, u cilju ubrzanja ekonomskog oporavka na globalnom nivou, Lou je rekao da Kina neće biti jedina zemlja koja će donositi odluke u upravljanju bankom, nego da će institucija biti zasnovana na multilateralnoj finansijskoj saradnji.

„Dobre su vesti to što mnoge razvijene zemlje izvan Azije žele da se pridruže osnivačima banke i nismo time iznenađeni“, rekao je Lou.

Velika Britanija je prva zapadna zemlja koja se prijavila da postane članica banke, a ubrzo posle toga interesovanje su pokazale i Francuska i Nemačka.

Australija je, prema pisanju lista Sidnej morning herald, obećala 2,3 milijarde sredstava za osnivački kapital banke, koji će, kako je najavljeno, iznositi 100 milijardi dolara.

Pristup Britanije i Australije, ključnog saveznika SAD u azijsko-pacifičkom regionu, verovatno će izazvati zabrinutost u Vašingtonu.

SAD smatraju AIIB rivalom Svetskoj banci, u kojoj dominantnu ulogu imaju zapadne sile.

Evropske zemlje, po oceni kineskog analitičara Vanga Džuna, ne žele da propuste priliku da dele rezultate brzog ekonomskog razvoja Kine, i očekuju veće učešće u razvoju Azije, iako bi njihove akcije mogle da naiđu na neodobravanje SAD.

(Beta)

Share this post: