Si Đinping: Kina je puno naučila od Srbije

Ruše planine

„Veliki infrastrukturni projekti kao što je početak druge faze projekta Termoelektrana Kostolac i projekat izgradnje pruge Beograd – Budimpešta, daju snažan impuls ekonomskoj saradnji Srbije i Kine“ ocenili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Kine Si Đinping.

Nikolić, koji boravi u poseti Pekingu istakao je tokom razgovora sa kineskim  kolegom važnost relizacije projekta putnih koridora čija vrednost premašuje 1,4 milijarde evra i zamolio Sjia da kineska strana ponovo razmotri uslove finansiranja projekata u smislu smanjenja kamatne stope i produženja roka otplate na 20 godina.

Na taj način, istakao je Nikolić, Srbija će moći efikasno i na optimalan način da ispuni svoje obaveze.

Predsednik Srbije je izvestio kineskog kolegu i o isplativosti plovnog puta Morava – Vardar, kojim se osim izgradnje pet hidrocentrala i navodnjavanja 300.000 hektara obradivih površina, plovni put skraćuje za 2.000 kilometara.

Si je izrazio duboku privrženost prijateljstvu sa Srbijom ističući da će kineska strana pružiti podsticaj kineskim investitorima da u još većem obimu ulažu u Srbiju.

On je istakao dobar primer ulaganja u proizvodnju i preradu mesa u Srbiji i prednost što Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini sa EU.

– Naše dve zemlje su različite, ali su nam narodi bliski, mi smo mnogo toga naučili od vas – rekao je predsednik Kine i dodao da se svet suočava sa ogromnim promenama koje je teško prevazići.

Si je istakao da je prisustvo predsednika Nikolića i pripadnika Vojske Srbije na vojnoj paradi jasan signal da Srbija visoko ceni prijateljstvo prema Kini.

– Vi ste dali ogroman doprinos produbljivanju prijateljstva dve zemlje i sada je vreme da naši odnosi dostignu jedan novi nivo.

Srbija je naš važan i iskren partner u Centralnoj i Istočnoj Evropi – rekao je Si.

(Tanjug)

Share this post: