Sirijska vojska blokirala američku bazu

Rat

Sirija, foto-ilustracija: Tanjug, arhiva

Američku bazu u sirijskom El Tanfu u potpunosti su blokirale snage sirijske vojske, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

„Čitavu teritoriju El Tanfa su blokirale sirijske snage u zoni od 55 kilometara. Najvažnije je da mi već nekoliko meseci posmatramo kako militanti izlaze odatle“, rekao je Gerasimov u intervjuu za „Komsomoljsku pravdu“.

Prema njegovim rečima, kada je kontrola oslabila, iz područja El Tanfa je izlazilo i po 350 militanata.

„Postojala je pretnja da grad Karjaten u Siriji bude zauzet. Imali smo i zarobljenike iz tih kampova. Jasno je da je tamo u toku priprema. Štaviše, tamo se nalazi izbeglički kamp Rukban, najveći u Siriji“, dodao je Gerasimov i istakao da se svakog dana između 60 i 70 ruskih dronova nalazi na sirijskom nebu.

Ruski vojni savetnici se nalaze praktično u svim jedinicama sirijske vojske, kazao je on.

Prema rečima ruskog generala, ministar odbrane Sergej Šojgu jedanput ili dvaput nedeljno lično izveštava predsednika Vladimira Putina o situaciji u Siriji.

„Nekad me vrhovni komandant lično zove, nekad zajedno sa ministrom idemo kod njega sa izveštajem. Predsednik određuje ciljeve, zadatke, on je u toku sa svim borbenim akcijama“, istakao je Gerasimov.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: