Naime, kako piše u Zaključku Kriznog štaba od 14. decembra u koji je Danas imao uvid, RFZO će zdravstvenim ustanovama koje rade PCR testove plaćati 2.200 dinara po testu.

Pošto su prema poslednjoj odluci PCR testovi poskupeli tako da je njihova cena 9.000 dinara za srpske državljane i one sa prebivalištem u Srbiji, a 18.000 za strance, Republički fond koji je i primalac uplata za testiranje, moći će da računa na iznos od 58 do 135 evra.

Koliko će RFZO zarađivati od testova koje građani plaćaju? 2

Jedan deo ovog iznosa RFZO će koristiti za nabavku testova i potrošnog materijala, ali kako pokazuju podaci iz prethodnih javnih nabavki taj iznos je minimalan.

Tako je tokom leta RFZO izdvojio oko 12 miliona dinara za nabavku 30.000 PCR testova, odnosno jedan test je plaćen oko 400 dinara.

Istovremeno, potrošni materijal po testu predstavlja još manji trošak, pa će najveći deo uplaćenog novca ostati RFZO-u.

Kako je u četvrtak za Danas rekao genetičar Oliver Stojković – pored toga što su nove cene nerealno visoke, građani novac uplaćuju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, pa tako dolazimo u situaciju da jedna organizacija, koja je neprofitna i kojoj već ide novac od građana za lečenje, naplaćuje tim istim građanima usluge.

Osim za PCR testove, zdravstvene ustanove dobijaće novac i za antigenske testove i to 1.560 dinara po jednom antigenskom testu čija je cena od 3.500 dinara (za srpske državljane) do 7.000 (za strance).

Ostatak će takođe pripasti RFZO, koji i u ovom slučaju ima obavezu da nabavi testove i potrošni materijal.

Podaci o javnim nabavkama antigenskih testova nisu dostupni, ali se njihova cena kreće oko pet dolara u Americi.

Govoreći juče o poskupljenju testiranja na sopstveni zahtev, član Kriznog štaba Predrag Kon kazao je da je to je ekonomska stvar, ali da ima i funkciju odvraćanja građana od putovanja.

– Onaj ko taj test uzima isključivo zbog putovanja, možda zbog cene i odustane što je u ovom trenutku dobra stvar, naveo je Kon, dodajući i da cena PCR testa nije u fokusu epidemiologa. Kon je takođe rekao da od kada radimo PCR testove, oni su do sada bili najjeftiniji u regionu.

Ne zna se broj PCR testova

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je dosada testirano preko dva miliona građana, međutim ne zna se koliko je u ovom ukupnom broju bilo PCR testova. Iz RFZO nisu odgovorili na pitanje Danasa koliko je urađeno PCR testova na lični zahtev. Genetičar Oliver Stojković rekao je u četvrtak za Danas da među dvadesetak hiljada testova koji se po svakodnevno urade, PCR testova ima svega 30 odsto, dok su ostalo antigenski.

(Danas)